Pretraga

Poreč najesen upisuje 2 razreda prvašića više: Grade i futurističku školu, a svi učenici pohađat će jednosmjensku nastavu

A- A+

Futuristički izgled, jednosmjenska nastava u 20 učionica, specijalizirani kabineti, učionice za produženi boravak, trodijelna sportska dvorana i vanjski prostor s četiri sportska terena. U svemu ovome od početka nove školske godine uživat će 600 porečkih učenika nove Osnovne škole Finida, koja je u finalnoj fazi izgradnje. Čini se kako je gradnja nove, moderne škole itekako bila potrebna, s obzirom da Poreč ove godine upisuje i dva razreda prvašića više.

Osnovna škola Finida u Poreču | Foto: porec.hr

Sve su češće vijesti o tome kako osnovne škole diljem Hrvatske upisuju sve manji broj prvašića pa se s godinama gube i cijeli razredi. No Grad Poreč s time nema problema. Najesen, s početkom nove školske godine, upisat će dva razreda prvašića više. Većem broju porečkih osnovnoškolaca svakako u prilog ide i finalna faza izgradnje nove Osnovne škole Finida.

Investicija izgradnje škole, vrijedna 54 milijuna kuna + PDV, započela je prošle godine, a otvorenje nove škole za 600 učenika planira se za prvi dan nove školske godine, 3. rujna. Škola se gradi na zemljištu površine 4 hektara za koje je pravo građenja dala Republika Hrvatska.

Sportska dvorana moći će primiti više od 300 gledatelja

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić prije nekoliko je dana istaknuo kako Poreču izgradnjom ove škole predstoji velika pozitivna promjena.

– Točno 40 godina od otvorenja Osnovne škole Poreč, sva će porečka djeca krenuti na nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni, a dokaz da je gradnja ove škole itekako bila potrebna je činjenica da ove godine, po trenutnim upisnim podacima, upisujemo dva razreda prvašića više, rekao je Peršurić. Istarski župan Valter Flego najavljuje kako će nova porečka škola biti ne samo po hrvatskim, već europskim i svjetskim standardima.

Osnovna škola Finida u Poreču | Foto: porec.hr

Nova osnovna škola i dvorana Finida se sastoji od 20 učionica, 8 razredne nastave i 12 predmetne nastave, specijaliziranih kabineta, čitaonice, učionice za produženi boravak, višenamjenskog prostora, kuhinje i blagovaone, te prostora za vanjsku namjenu. Sportska dvorana uz školu je trodijelna, a sastoji se od glavnog dijela gdje su smještena 3 košarkaška terena, 6 svlačionica i 3 kabineta za nastavnike, te su na gornjem dijelu, na katu smještene tribine za 328 gledatelja.

Učenike nove škole čekaju i četiri vanjska sportska terena

Dvorana je povezana sa školom toplom vezom u podrumu škole, te je predviđen zaseban ulaz za vanjske korisnike. Vanjski prostor se sastoji od dva parkinga, istočnog sa 124, i zapadnog sa 64 parkirna mjesta, prilaznih puteva i 4 sportska terena.

– Početkom rada škole grad se dijeli na dva upisna područja, s otprilike 530 učenika u novoj te 590 učenika u staroj osnovnoj školi. Učenici iz Područne škole Veli Maj preselit će u Osnovnu školu Finida, dok će Osnovnoj školi Poreč preostati područna škola u Žbandaju, koju smo otvorili prošle godine u rujnu, objasnila je privremena ravnateljica škole Suzana Poropat Božac.

Osnovna škola Finida u Poreču | Foto: porec.hr

Share via
Copy link
Powered by Social Snap