Pretraga

Poredak najboljih sveučilišta svijeta: Zagreb tone prema dnu, a i Harvard bilježi pad

A- A+

Deseto izdanje QS World University Rankinga nemalo je iznenadio mnoge novim poretkom najboljih sveučilišta u svijetu. Među vodećih deset dogodile su se poveće izmjene u odnosu na prošlu godinu. Sveučilište u Zagrebu smjestilo se iza 600. mjesta, a Ljubljansko Sveučilište daleko je ispred, dok Univerzitet u Beogradu nama gleda u leđa. MIT je i ove godine vodeći, no Harvard je izgubio svoju drugu poziciju.

www.open-world.ru

Svakom sveučilištu na svijetu je cilj biti što bolje pozicionirano na QS World University Rankingu, a kod nas se konstantno razglaba o padu koje bilježi Sveučilište u Zagrebu. Ovogodišnje izdanje najboljih svjetskih sveučilišta u znatnoj mjeri se razlikuje od prošle 2013./2014. akademske godine. Zagrebačko Sveučilište se smjestilo između 601. i 650. mjesta, a Harvard je ostao bez visokopozicioniranog drugog mjesta.

Izdvojeni članak

Otkrijte koja su najbolja sveučilišta na starom kontinentu

Dominiraju SAD i Velika Britanija

Kao što je i prošle godine bilo, u prvih deset najboljih svjetskih sveučilišta nagurale su se američke i britanske visokoobrazovne institucije. Na prvom mjestu ostao je i dalje Massachusetts Institute of Technology (MIT), no Harvard je spao s prošlogodišnje druge na četvrtu poziciju. Trenutno drugo mjesto dijele Imperial College London i Sveučilište Cambridge. Peto mjesto ponovno dijele dvije institucije – University College London i Sveučilište Oxford.

Stanford University je ostao na prošlogodišnjoj sedmoj poziciji, dok je s osmog mjesta California Institute of Technology (Caltech) izgurao Yale koji se ove godine našao na 10 poziciji. Princeton se popravio za jedno mjesto pa tako ove godine zauzima devetu poziciju na poretku najboljih sveučilišta svijeta.

Izdvojeni članak

Najbolja sveučilišta prema reputaciji koju imaju

Ljubljana debelo ispred zagrebačkog Sveučilišta

Najbolje europsko sveučilište na QS World University Rankingu jest ETH Zurich koje se našlo na 12 mjestu. U skupini među 50 najboljih nalaze se i australijska i azijska sveučilišta, dok je u top 200 obuhvaćeno visokoobrazovnih institucija iz 31 zemlje.

Jedino hrvatsko sveučilište koje se našlo na popisu je u Zagrebu koje se nalazi između 601. i 650. mjesta na svijetu. Dok mnogi kritiziraju pad našeg najvećeg Sveučilišta, dio smatra da je uspjeh što se uopće nalazimo na popisu najboljih svjetskih sveučilišta.

Od susjeda, Slovenci su svog ‘predstavnika’ bolje pozicionirali – Sveučilište u Ljubljani se smjestilo između 501. i 550. mjesta. Sveučilište u Beogradu tek je iza 701. mjesta baš kao i Corvinus University u Budimpešti.

http://www.topuniversities.com

Share via
Copy link
Powered by Social Snap