Pretraga

Porezna ne želi reći koliko mladih nije dobilo povrat jer poslodavac nije podmirio poreznu obavezu

A- A+

Početkom 2020. godine na snagu su stupile porezne izmjene, dio njih odnosi se na mlade do 30. godine života. Oni su, naime, djelomično ili u potpunosti oslobođeni plaćanja tog poreza, što znači da u ovoj godini dobivaju stopostotni ili polovični iznos uplaćenog poreza i prireza. Iako je isplata povrata poreza ove godine krenula ranije no inače, 10. svibnja, dio mladih čijim je poslodavcima odobrena odgoda plaćanja poreza za 2020. povrat nije dobio. Porezna ne želi reći o koliko osoba se radi.

Foto: srednja.hr

Od ove godine prema posebnom propisu u Zakonu o porezu na dohodak osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vraća im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

Porezna ne želi reći koliko mladih nije dobilo povrat jer poslodavac nije podmirio obvezu

No, dio mladih taj povrat nije dobio jer njihov poslodavac nije uplatio predujam poreza na dohodak za 2020. godinu. Na naš upit o koliko se mladih radi Porezna uprava nije željela odgovoriti.

– Godišnji porez na dohodak za koji se podnosi godišnja porezna prijava/provodi poseban postupak obračunava se godišnje. U skladu s člankom 46. Zakona o porezu na dohodak od utvrđenog i umanjenog godišnjeg poreza na dohodak, odbijaju se iznosi plaćenog predujma poreza po svim iskazanim dohocima te se utvrđuje razlika za uplatu ili povrat poreza. Slijedom navedenog, u godišnjem obračunu se od utvrđenog godišnjeg poreza odbijaju iznosi plaćenog predujma poreza te utvrđuje razlika za uplatu ili povrat. Stoga se povrat poreza može ostvariti samo uz uvjet da je tijekom poreznog razdoblja ostvaren dohodak po osnovi kojeg je uplaćen predujam poreza na dohodak, objašnjavaju iz Porezne uprave.

A zašto dio poslodavaca nije uplaćivao predujam poreza na dohodak? Razlog je koronakriza. Kako kažu iz Porezne uprave, radi ‘zaštite poslovanja poduzetnika te očuvanja svakog radnog mjesta tijekom pandemije’ poduzetnicima omogućene mjere pomoći i potpore. Jedna od tih mjera bila je mogućnost obročne otplate obveza koje su dospijevale tijekom pandemije, odnosno tijekom obvezne obustave poslovanja poduzetnika.

– Dakle, radilo se o obvezama koje su sve dospjele tijekom 2020. i predstavljaju porezne obveze 2020., ali su im anuiteti raspoređeni u razdoblju do dvije godine, pa se anuiteti istih mogu otplaćivati do lipnja 2022., kažu iz Porezne.

Izdvojeni članak
novac kune

Građanima počela stizati rješenja o povratu poreza: Provjerite koliko ćete dobiti

Povrat će dobiti kad poslodavac podmiri trošak

Pitali smo Poreznu i u kojim sve tvrtkama mladi nisu dobili povrat poreza zbog toga što njihova poslodavac nije platio predujam preza na dohodak, odnosno koje su koristile tu mjeru ‘zaštite poslovanja’ i ‘očuvanja radnog mjesta’.

– Napominjemo da podatke o konkretnim tvrtkama ne možemo dostaviti, jer bi se radilo o neovlaštenom korištenju podataka iz poreznog postupka, čime bi bila povrijeđena obveza čuvanja porezne tajne prema članku 8. Općeg poreznog zakona, odgovaraju iz Porezne.

Mlade osobe koje imaju pravo na povrat poreza po novom zakonskom propisu povrat poreza za 2020. dobit će nakon što njihov poslodavac podmiri svoju poreznu obavezu za 2020. godinu.

– S obzirom na to da povrat poreza građanima polazi od činjenice da se može izvršiti samo povrat plaćenog poreza, u svim slučajevima u kojima iznos poreza nije plaćen, povrati će se izvršiti po cjelovitim uplatama poreznih obveza. Ističemo, kako Porezna uprava prati izvršenje poreznih obveza te će i u navedenim slučajevima po podmirenju porezne obveze odnosno po uplati zadnjeg anuiteta za obvezu iz 2020., izvršiti povrat poreza građanima za 2020., kažu nam iz Porezne.

novac kune
Share via
Copy link
Powered by Social Snap