Pretraga

Poskupljuju cigarete, alkohol i dio bezalkoholnih pića: Evo kada će se to dogoditi i kolike će biti cijene

A- A+

Ministarstvo financija u javnu raspravu stavilo je tri uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, bezalkoholna i alkoholna pića. Nakon što završi javna rasprava, nove trošarine stupaju na snagu od 1. ožujka.

pixabay.com

Procjenjuje se da bi zbog novih trošarina koje stupaju na snagu 1. ožujka cigarete mogle poskupjeti za 2 kune po kutiji, a alkoholna pića od 2 kune do 3 kune po litri. Bezalkoholna pića podijelit će se u kategorije te će za sokove koji sadržavaju više šećera trošarina biti i veća.

Bezalkoholna pića koja ne sadržavaju šećer mogla bi pojeftiniti, ali za sokove s više šećera trošarina će biti veća pa bi oni mogli poskupjeti. Cijene piva i vina bi trebale ostati iste jer se na njih ove uredbe ne odnose.

Zanimljivo je u ovom kontekstu spomenuti da država ima 95% vlasništva tvrtke koja proizvodi duhan. Riječ je o Agroduhanu, proizvođaču duhana iz Slatine. Na sjednici Vlade u četvrtak donesena je odluka da će Ministarstvo poljoprivrede toj tvrtki isplatiti predujam u iznosu od 7,660.256 kuna da bi mogla platiti kooperante i nastaviti poslovanje. Samo dva dana nakon ove odluke u javnu raspravu poslane su uredbe o trošarinama, među kojima i ona o trošarinama na duhanske proizvode.