Pretraga

Poskupljuju tramvajske karte u Zagrebu, sindikalist iz ZET-a otkrio koliko bi trebale koštati

A- A+

O profitabilnosti ZET-ovih tramvajskih karata od četiri kune govori se otkako ih je prije jednih izbora uveo bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zbog vala poskupljenja energenata doći će i do poskupljenja ZET-ovih tramvajskih i autobusnih karata, najavio je jutros predsjednik Sindikata ZET-a Dražen Jović.

ZET karte po 4 i 10 kuna| foto: srednja.hr

Gostujući jutros u emisiji Studio 4 HRT-a, Dražen Jović, šef Sindikata ZET-a, najavio je kako će zbog porasta cijene energenata rasti i cijena ZET-ove karte.

– Posve je jasno da, s obzirom na cijene derivata, na cijene plina, građevinskog materijala, nekakvu puzajuću inflaciju, posve je jasno da će doći i da treba doći do korekcije cijena ZET-ovih karata, rekao je Jović za HRT.

Cijena će se kretati oko osam kuna

Kaže da je za cijenu karte od četiri kune, koja je najprodavanija u ZET-u, moguće kupiti 0,33 litre benzina.

– Teško je izračunati koliko bi točno trebala biti karta, ali vjerojatno će se kretati negdje oko osam kuna, što bi bilo otprilike realno s obzirom na trenutna poskupljenja, rekao je Jović, prenosi HRT.

Dodao je da bi postojeće karte od četiri, sedam i deset kuna trebalo objediniti u kartu s jedinstvenom cijenom. Podsjetimo, karta od četiri kune vrijedi za vožnju od najviše pola sata, ona od sedam za vožnju do 60 minuta, dok se s kartom od deset kuna građani mogu voziti najdulje 90 minuta. Jović je rekao i da se subvencije ZET-a kreću u prosjeku od 500 do 700 milijuna kuna na godinu te da se subvencionira upravo razlika u kartama.

– Nikad ZET neće imati kartu u realnoj tržišnoj cijeni jer bi ona apsolutno bila neprihvatljiva krajnjim korisnicima, kazao je Jović za HRT.

Izdvojeni članak
zet tramvaj

Kratka horor priča: Susret s kontrolom u tramvaju

Mogle bi poskupjeti i komunalne usluge

Dodao je i da ZET ima strahovito velikih problema zbog nedostatka ljudi i dijelova, zbog čega im se događa da ne mogu kompletno poštovati predviđeni vozni red.

Ono što je još važno za studente koji su podstanari u Zagrebu informacija je i da bi mogle poskupjeti komunalne usluge.

– S obzirom na derivate, cjelokupnu situaciju, mislim da građanima treba pošteno reći da će doći do poskupljenja. Ovakvo stanje sigurno je neodrživo što se tiče komunalnih usluga, od čistoće, prijevoza…, rekao je Jović u Studiju 4.

Poskupljuju tramvajske karte u Zagrebu, sindikalist iz ZET-a otkrio koliko bi trebale koštati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap