Pretraga

Poskupljuju udžbenici, Vlada donijela uredbu oko besplatnih: ‘Samo trošak papira povećao se za 80%’

A- A+

Prema Zakonu o udžbenicima sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu. Dio tog zakona odnosi se i na najveću dopuštenu cijenu udžbenika, oko koje je jučer na Vladi usvojena nova uredba vezana uz formulu izračunavanje te maksimalne cijene. Naime, cijena udžbenika je zbog stanja na globalnom tržištu porasla, pa zbog toga Vlada mora osigurati dodatna sredstva u proračunu za nabavu onih javno financiranih. Procjena je da će se za besplatne udžbenike iz državnog proračuna zbog poskupljenja morati izdvojiti 23 milijuna kuna više od prvotno planiranog.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Na posljednjoj sjednici Vlade usvojena je Uredba o izmjeni i dopuni Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. Njome se mijenja formula kojim se izračunava najveća dopuštena cijena udžbenika u osnovnoj školi, koje financira država, a sve zbog povećanja troškova za tisak udžbenika uslijed trenutne gospodarske situacije.

Fuchs: ‘Samo troškovi papira uslijed poremećaja u lancu nabave povećani su za 80 posto+

– Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu određuje se postupak odobravanja i uvrštavanja u katalog odobrenih udžbenika, izbor i povlačenje udžbenika i drugih materijala iz uporabe, ali i formula za izračun dame cijene udžbenika. Budući da važeći Zakon o udžbenicima ne propisuje mogućnost povećanja cijene udžbenika, a s obzirom na trenutnu globalnu gospodarsku situaciju, izrazito su uvećani troškovi proizvodnje udžbenika, a ponajviše cijena tiska, rekao je na sjednici Vlade ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Dodaje, tisak ima i najveći udio, 34 posto, u ukupnom trošku proizvodnje udžbenika.

– Samo troškovi papira uslijed poremećaja u lancu nabave povećani su za 80 posto, a povećanje cijene zabilježeno je i kod ostalih potrošnih materijala u tisku. Uzevši u obzir ranije rečeno, ovom uredbom se predlaže povećanje faktora za izračun cijene udžbenika, čime bi se cijena udžbenika uskladila s trenutnim stanjem na tržištu. S obzirom na to da su škole već pokrenule nabavu udžbenika za školsku godinu 2022./23. donošenjem Uredbe o izmjenama i dopunama zakona o udžbenicima, osigurao bi se dovršetak postupka za nabavku udžbenika do početka školske godine, rekao je na sjednici Vlade ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Izdvojeni članak

Drama oko besplatnih udžbenika u Zagrebu: ‘Sljedeće školske godine bit će isto kao i ove’

Iz proračuna će se morati izdvojiti 23 milijuna kuna više

Da pojasnimo, formula za izračunavanje maksimalne cijene udžbenika je (satnica predmeta / ukupna satnica) * f * M. Pritom je ‘M’ medijalna neto plaća u Republici Hrvatskoj prema zadnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku objavljenom do datuma objave javnog poziva. Slovo ‘f’ u formuli  je upravo spomenuti faktor koji je za prva četiri razreda osnovne škole do sada iznosio 0,1, za 5. i 6. razred 0,14, te za 7. i 8. razred 0,155. Prema jučer usvojenoj uredbi Vlade taj se faktor za prva četiri razreda uvećava na 0,115, za 5. i 6 razred na 0,161 te za 7. i 8 razred na 0,178.

– Sredstva za nabavku udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola planirana su u državnom proračunu RH za 2022. godinu i projekcijom za 2023. godinu u iznosu od 158 milijuna kuna. Izmjenom faktora za izračun cijene udžbenika potrebna sredstva za nabavku udžbenika uvećavaju se na procijenjeni iznos od 181 milijun kuna, što znači da treba osigurati dodatna sredstva u visini od 23 milijuna kuna, koja će biti osigurana u okviru ukupnog limita, rekao je Fuchs na sjednici Vlade.

Uredbu koju je Vlada u četvrtak usvojila možete vidjeti u dokumentu u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [592.93 KB]

Copy link
Powered by Social Snap