U posljednjih mjesec dana nestalo šestero mladih: Policija je objavila film o opasnostima

Danas, 25. svibnja, obilježava se Međunarodni dan nestale djece. Hrvatska je policija tim povodom objavila film ‘Što se Tini dogodio?’, napravljen prema istinitom događaju, koji opisuje opasnosti na internetu. U posljednjih mjesec dana nestalo je šestero mladih. Ako ste vidjeli nekoga od njih ili imate bilo kakvu drugu informaciju koja bi mogla koristiti u potrazi, javite se u najbližu policijsku postaju ili na nestali.hr.

screenshot: MUP TV

Šestero mladih nestalo je u posljednjih mjesec dana.

Marko Kovačić

Marko Kovačić udaljio se 24. svibnja  sa svoje adrese u Industrijskoj ulici u Pribislavcu u Međimurju. Visok je 173 cm, a ima kratku crnu kosu.

 

Andrea Červenka

Andrea Červenka (14) nestala je iz ulice Svetog Mateja u Zagrebu. U trenutku nestanka imala je bijelu majicu, plavu jaknu i crne hlače.

Igor Oršuš

Igor Oršuš (17) nije se vratio kući u Pahinsko u Ivancu. Ima crnu kosu i kestenjaste oči, a slabije je tjelesne građe.

Jasmina Muzica

Jasmina Muzica (17) udaljila se s adrese boravišta u Rijeci, u Vukovarskoj ulici. Visoka je 170 cm, a ima crnu kosu.

Paulina Perkušić

Paulina Perkušić (17) nestala je u Gornjim Kućanima u Varaždinskoj županiji. Ima smeđe oči, a visoka je 165 cm.

Sanja Balog

Sanja Balog (15) u trenutku nestanka nosila je plave traperice, plavu jaknu i plave tenisice. Iz Stiske ulice u Đurđevcu krenula je u nepoznato. Ima smeđe oči, a visoka je 155 cm.

Ako ste vidjeli nekoga od nestalih ili imate bilo kakvu drugu informaciju koja bi mogla koristiti u potrazi, javite se u najbližu policijsku postaju ili na nestali.hr.

Policija upozorava: #NemojPostatiLovina

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch – #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske.

Istraživanje pokazalo: Mladi Hrvati ne vole školu, a 15-godišnjaci se upuštaju u rizična spolna ponašanja

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

– Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu, napominju iz policije.

Objavili su i promo film ‘Što se Tini dogodio?’, napravljen prema istinitom događaju, koji opisuje opasnosti na internetu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Elektroničko nasilje opasno je kao i fizičko

– Pogotovo sada u doba pandemije uzrokovane virusom COVID-19, kad djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama potrebno je osvijestiti ovaj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaštitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaštitila od predatora, upozoravaju iz policije.

Jedan grad organizira norijadu putem televizije, policija pozvala maturante da se ne okupljaju na javnim mjestima

Naglašavaju kako određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje također može biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja. Zato je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja.

Otkrili su i kako je, prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih.

– Cilj nam je da  kampanjom #NemojPostatiLovina, kroz izrađeni preventivno-edukativni spot damo savjete djeci i mladima da dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prostranstvima virtualnog svijeta ostanu sigurni, zaključuju iz policije.

Objavili su i animirani video o opasnostima na internetu.

 

Odgovori