Pretraga

Potpora za samozapošljavanje postala ‘hit’ među onima koji žele biti svoj gazda: Doznajte tko i kako može do nje

A- A+

Nezaposlene osobe koje se odluče za pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda za zapošljavanje, imaju pravo korištenja mjere potpore za samozapošljavanje. Riječ je o mjeri aktivne politike zapošljavanja u minimalnom iznosu od 55.000 kuna, koja je sudeći prema statistici, sve popularnija. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine zaprimljen je gotovo jednak broj zahtjeva za njenim korištenjem kao u čitavoj 2017.

foto: pixabay

Dio poduzetnih i odvažnih nezaposlenih osoba odlučuje se za korištenje mjere potpore za samozapošljavanje, jedne u nizu mjera aktivne politike zapošljavanja. Cilj te mjere financijska je podrška nezaposlenima koji se odluče pokrenuti vlastiti posao.

Ova mjera sve je popularnija, a u prilog toj tvrdnji idu brojke. Naime, u 2017. godini HZZ je ukupno zaprimio 4.678 zahtjeva za potporom za zapošljavanje, od čega je ugovoreno njih 3.432.

S druge strane, u prvih šest mjeseci ove godine pristiglo je 4.182 zahtjeva za potporom za samozapošljavanje od kojih je do sada ugovoreno 1.907.

’80 posto korisnika uspješno okonča prvu godinu poslovanja i nastavi s radom’

Izdvojeni članak

SOR nije ukinut, ali je uvedena nova mjera zapošljavanja koju sufinancira HZZ: Doznajte tko sve može koristiti pripravništvo

– Potpora za samozapošljavanje pokazala se kao najuspješnija i najpopularnija mjera aktivne politike zapošljavanja. Dosad su ishodi mjere pokazali kako gotovo 80% korisnika uspješno okonča prvu godinu poslovanja i nastavi s radom. Naime, prema vanjskoj evaluaciji mjera aktivne politike tržišta rada za razdoblje od 2010. do 2013. godine u 79% slučajeva poslovni subjekt je još uvijek aktivan, odnosno nastavlja s radom i 12 mjeseci nakon otvaranja, kažu nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Dodaju, u najvećoj se mjeri potpora za samozapošljavanje koristi u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, uslužnim djelatnostima, građevinarstvu, trgovini na veliko i malo te prerađivačkoj industriji.

Od stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti tu su pravne, računovodstvene, arhitektonske i slične djelatnosti, kao i agencije za promidžbu. U uslužnim djelatnostima potpore za samozapošljavanje u najvećoj se mjeri koriste za otvaranje frizerskih salona i salona za uljepšavanje te servisa za popravak računala i kućanskih aparata. U području građevinarstva, mjera se najviše koristi za pokretanje poslova uvođenja instalacija vodovoda, kanalizacije i plina, instalacija za grijanje i klimatizaciju te, primjerice, gradnje stambenih i nestambenih zgrada.

Mjera samozapošljavanja koristila se i za pokretanje trgovina na veliko i malo – za posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima, nespecijaliziranih trgovina na veliko te trgovina na malo preko pošte ili internet. Na području prerađivačke industrije mjera je korištena za pokretanje proizvodnje metalnih konstrukcija i njihovih dijelova, proizvodnja proizvoda od drva, proizvodnje kruha i slastičarskih proizvoda.

Potpore od 55.000 do 275.000 kuna

Izdvojeni članak

Od 2018. značajno raste potpora za samozapošljavanje, a pripravništvo će sufinancirati Zavod za zapošljavanje

O razlozima sve veće zainteresiranosti za mjeru samozapošljavanja može se samo nagađati, no jedan od njih zasigurno je i uvećanje novčanih sredstava koja se korisniku mjere dodjeljuju. Od 1. siječnja 2018. potpora iznosi 55.000 kuna, odnosno do 70.000 kuna u slučaju da se ista kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad.

Ovaj iznos može biti i viši, pa tako potpora za otvaranje obrta ili slobodne profesije za maksimalno dvije osobe može iznositi i do 110.000 kuna. Za udruživanje u trgovačka društva do četiri osobe potpora iznosi do 220.000 kuna, a za udruživanje u zadruge za pet osoba do 275.000 kuna.

Mjeru samozapošljavanja mogu koristiti nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju Zavoda koje su prošle aktivnosti vezane uz samozapošljavanje u suradnji sa savjetnikom za samozapošljavanje te nezaposlene osobe koje odluče pokrenuti vlastiti posao udruživanjem. Mjera traje 12 mjeseci, a oni koji ju planiraju koristiti moraju zadovoljiti određene kriterije.

Za početak, potrebno je izraditi poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva. Budući korisnik mora proći kroz aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u HZZ-u te izraditi troškovnik u kojem je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta. Ovi se troškovi odnose se na registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti.

Više o mjeri potpore za samozapošljavanje možete doznati na ovoj poveznici.

Potpora za samozapošljavanje postala ‘hit’ među onima koji žele biti svoj gazda: Doznajte tko i kako može do nje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap