Pretraga

Potpredsjednik Vlade Kovačić žestoko stao u obranu bivšeg studentskog pravobranitelja

A- A+

Portal Index.hr žestoko je osudio imenovanje bivšeg studentskog pravobranitelja Matije Kikelja na mjesto tajnika u kabinetu ministra, bez javnog natječaja, zapitavši se kako je moguće da mlada osoba poput njega ima dovoljno radnog iskustva za tu poziciju. Iz Ministarstva uprave navode kako natječaj niti nije trebao biti proveden, već je sukladno zakonu Kikelj iz jedne državne agencije prebačen u kabinet ministra, te kako je za popunjavanje radne pozicije ispunio sve zakonski propisane uvjete. Oglasio se i sam ministar Kovačić kazavši kako je Kikelj jedan od najboljih suradnika koje je imao, te kako bi mu ‘povjerio da vodi i ministarstvo.’

Screenshot: YouTube

Kako piše Index.hr, bivši studentski pravobranitelj Matija Kikelj postavljen je za tajnika u kabinetu ministra uprave Ivana Kovačića. Kikelj je 26-ogodišnji student postdiplomskog studija, a na rujanskim izborima bi je na MOST-ovoj listi u trećoj izbornoj jedinici.

Novinari Index.hr-a ovaj su Kovačićev čin usporedili s nedavnom ‘aferom kum’, jer je Kikelj na poziciju došao bez javnog natječaja te postavljaju pitanje kako je uopće moguće da mlada osoba pout njega ‘ima dovoljno radnog iskustva u upravi, organizaciji i protokolu’ i ‘može iznimno dobro poznavati funkcioniranje ministarstva.’

Izdvojeni članak

Bivšem aktivistu Vlahi Orepiću, saborski zastupnik poslao upit oko upada policije na KSET

Kikelj je na poziciju imenovan sukladno zakonu

O medijskim napisima na tu temu očitovalo se i samo Ministarstvo uprave koje tvrdi kako je Kikelj mjesto tajnika kabineta u Ministarstvu uprave zauzeo u skladu sa zakonom.

– Imenovani je putem javnog natječaja zaposlen u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te potom premješten na upražnjeno mjesto u kabinetu Ministra sukladno pozitivno pravnim propisima u Ministarstvo uprave temeljem sporazuma s Agencijom, sukladno članku 76.a Zakona o državnim službenicima (premještaj iz javne službe). Stoga za njegov prijam u državnu službu nije bilo potrebno provoditi novi javni natječaj i u Ministarstvu uprave, objašnjavaju za Index.hr iz Ministarstva uprave.

Sukladno Zakonu, Kikelj na ovom radnom mjestu može ostati sve do kraja mandata ministra Kovačića.

– Iz zakonske odredbe (Zakon o državnim službenicima, op.a.) proizlazi da se na radna mjesta u kabinetu ministra državni službenici raspoređuju isključivo primjenom pravnog instituta premještaja, odnosno da su isključeni ostali načini popunjavanja radnih mjesta propisani Zakonom o državnim službenicima, pa tako i popunjavanje radnog mjesta putem javnog natječaja, kazali su za Index.hr iz Ministarstva uprave.

Kako su uvjeti za ovu radnu poziciju koje još 2015. raspisao Arsen Bauk završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, poznavanje rada na računalu, znanje jednog svjetskog jezika, tehnički gledano, Kikelj ih je zadovoljio.

Mladi MOST-ovac posjeduje diplomu iz prava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ocjenama i diplomom magna cum laude (prosjek ocjena 4.6), a trenutno je polaznik doktorskog studija javnog prava i javne uprave. Ima iskustvo rada u državnoj upravi, u tijelima studentskog predstavništva te je bio studentski pravobranitelj Pravnog fakulteta pa zatim i Sveučilišta u Zagrebu. Posjeduje iskustvo rada u nevladinom sektoru (GONG), Pravnoj klinici, te je društveno angažiran u lokalnoj zajednici te na nacionalnoj razini kroz različite oblike.

Zbog svega navedenog, ističu iz Ministarstva uprave, ocijenjeno je da imenovani ima potrebna znanja, sposobnosti i vještine za uspješno obavljanje poslova radnog mjesta tajnika kabineta ministra.

Izdvojeni članak

Orepić ima titulu trenera fitnessa, a troje novih ministara još su studenti

‘ Matija Kikelj moj je najmlađi suradnik i jedan od najboljih’

Na adresu naše redakcije stiglo je i priopćenje samog ministra uprave Ivana Kovačića, koji se zapitao ‘što je to nečasno učinio?’ Njegovo vam priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Dužnosti ministra uprave i politike općenito nisam se prihvatio zato što nisam znao što bih drugo radio u životu. Ja sam sveučilišni profesor, doktor stomatologije. Možda to za nekog nije referenca za posao ministra uprave, ali jest za prepoznavanje izvrsnosti.

Planirao sam po završetku formiranja svojeg tima pozvati vas medije u ministarstvo i predstaviti vam suradnike bez kojih ne bih prihvatio ovu dužnost. Ali neki su me radoznali mediji očito preduhitrili.

Matija Kikelj moj je najmlađi suradnik i jedan od najboljih. Bio je izvrstan student pravnog fakulteta u Zagrebu i angažirani studentski pravobranitelj zagrebačkog Sveučilišta. Diplomirao je s jednom od najvećih pohvala zbog visokog prosjeka ocjena, polaznik je doktorskog studija javnog prava i uprave, radio je u odvjetništvu kao pripravnik, bio je već i u Ministarstvu uprave u sektoru upravne inspekcije, angažirao se u mnoštvu projekata za mlade i kao član udruga nevladinog sektora radio vrijedno i profesionalno svoj posao. Bez ikakve veze s politikom javio se i prošao na javnom natječaju za javnu službu u agenciji HAMAG-BICRO. Njegov jedini ‘grijeh’ je očito to što je preuspješan za svoje godine.

Među sto neiskusnih mladih osoba teško je naći deset najboljih, ali je zapravo lako naći one izvrsne. Takve osobe jednostavno same odskaču. Čast mi je da u timu imam više takvih osoba, a među njima i Matiju Kikelja.
I što sam ja to nečasno učinio? Zatražio sam da ga se iz jedne ustanove sa službeničkog posla – sukladno propisima – prebaci u kabinet ministra na drugo službeničko mjesto, koje je još bilo i upražnjeno!
Kao ministar imao sam pravo dovesti dva državna tajnika i tri pomoćnika kao političke osobe, ali čak ni to nisam učinio, nego sam ih sve preuzeo iz sustava, odnosno prebacio s drugih pozicija u državnih i javnim službama. Stoga je medijski napad pod motom ‘Mostovi uhljebi’ nešto najbesramnije što sam u životu doživio.

Kad god odlazim iz ministarstva i ostavljam Matiju Kikelja u svojem uredu odlazim potpuno siguran da kabinet ostaje u rukama osobe na koju se mogu osloniti u potpunosti i koju iznimno cijenim. Zbog napada ispod svake razine, ne samo da neće doći u pitanje status Matije Kikelja u mojem timu, nego mu već sutra mogu povjeriti samo još veću zadaću. S dvadeset šest godina Matiji Kikelju bih povjerio da vodi i ministarstvo, pri čemu i meni samom ne bi bilo ispod časti da mu budem pomoćnik.
A uskoro ćete, osim njega, moći upoznati i ostale moje suradnike bez kojih ne bih prihvatio ovu dužnost. A cilj koji smo si zadali nije mali. Kao ni ljudi koje sam izabrao za njegovo ostvarenje, piše Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave.

Potpredsjednik Vlade Kovačić žestoko stao u obranu bivšeg studentskog pravobranitelja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap