Pretraga

Povezivanje, komunikacija i suradnja: Dani e-infrastrukture 2019.

A- A+

Sveučilišni računski centar (Srce) 1. i 2. travnja 2019. organizira stručnu konferenciju pod nazivom Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2019. S ciljem isticanja važnosti daljnjeg dijaloga glavna tema konferencije sažeta je u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

Ovogodišnja konferencija je i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO te je posvećena predstavljanju ciljeva i rezultata projekta HR-ZOO i plana aktivnosti u provedbi projekta. Projekt će predstaviti Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO, a otvaranje konferencije će uključivati i prezentacije tri mlada istaknuta hrvatska znanstvenika –  doc. dr. sc. Rosa Karlić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković. Oni će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom, digitalnom vremenu.

O stanju i perspektivama europske digitalne infrastrukture za otvorenu znanost govorit će predstavnik Europske komisije Jean-Cloude Burgelman.

„Na konferenciji će se detaljnije predstaviti još jedna značajna aktivnost koju vodi Srce – Izgradnja informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje (ZTP), strateškog projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kroz predavanja i rasprave predstavit se će stanje na projektu i prezentirati idejno i izvedbeno rješenje“, rekao je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Uz upoznavanje s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS, sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.“, naglasio je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

dr. sc. Zoran Bekic, ravnatelj Srca, Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora i Ivan Maric, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO

Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije istaknula je da će se „osim predavanja i rasprava po sekcijama u programu naći čak 16 radionica koje će, vjerujemo, biti poligon za razmjenu znanja i stjecanje novih praktičnih vještina“.

Drugog dana konferencije pozvano predavanje o potrebama istraživačkih zajednica vezanih uz sustave elektroničkih identiteta održat će pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Detaljan program i dodatne informacije dostupni su na ovoj poveznici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap