Pretraga

Povjerenica za informiranje naložila Ministarstvu obrazovanja da u roku od 8 dana riješi naš zahtjev

A- A+

U studenom smo pisali o Izvješću Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, na čelu kojeg su se nalazili sadašnji državni tajnik u MZO-u Matko Glunčić i Dijana Vican, sadašnja predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Kako smo tada doznali, Mirela Lekić, članica tog Povjerenstva, Izvješće nije potpisala, a MZO nam je potvrdio da šestoj sjednici Povjerenstva, na kojoj je doneseno Izvješće, nije prisustvovao još jedan član. Od Ministarstva smo htjeli doznati o kome se radi.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Ministarstvo taji tko je sve potpisao Izvještaj o reformi kurikuluma: Barem jedna osoba nije

Na temelju tih informacija, čak smo četiri puta (21.11.2016., 23.11.2016., 25.11.2016. i 28.11.2016.) Ministarstvu pisali i tražili sljedeće informacije:

– Imena dvaju članova Povjerenstva koji nisu prisustvovali šestoj sjednici na kojoj je doneseno Izvješće.

– Zapisnik šeste sjednice Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, na kojoj je doneseno Izvješće.

– Tražili smo i zapisnike svih ostalih sjednica Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja.

– Isto tako, zatražili smo i Poslovnik o radu Povjerenstva.

S obzirom na upornu šutnju iz Ministarstva, 29. studenog 2016. podnijeli smo zahtjev za pristup informacijama, a na temlju Zakona o pravu na pristup informacijama, i to putem stranice Imamo pravo znati.

No, niti nakon našeg zahtjeva, Ministarstvo nije postupilo u zakonskom roku, odnosno, u 15 dana. Nakon toga, podnijeli smo žalbu Povjerenici za informiranje. Rješenje Povjerenice dobili smo u četvrtak.

MZO mora riješiti naš zahtjev u roku od osam dana i donijeti odluku

U zaključku stoji kako se Ministarstvu znanosti i obrazovanja nalaže da u roku od osam dana od zaprimanja zaključka Povjerenice riješi naš zahtjev za pristup informacijama sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Povjerenica u rješenju ističe kako se zaključkom ne nalaže MZO-u da nam omogući tražene informacije, već nalaže da riješi naš zahtjev u roku od osam dana i donese odluku. Tom odlukom mogu nam ili omogućiti pristup traženim informacijama ili djelomično omogućiti pristup traženim informacijama ili odbaciti naš zahtjev.

Pozorno pratimo rok od osam dana, koji je odredila Povjerenica za informiranje, a po isteku tog roka, izvijestit ćemo je li Ministarstvo donijelo rješenje i odluku o našem zahtjevu za pristup navedenim informacijama.


Izdvojeni članak

ERS traži odbacivanje Izvješća o kurikularnoj reformi, za koje ni danas ne znamo tko ga (ni)je potpisao

Izvješće Povjerenstva naišlo na žestoke kritike bivšeg ERS-a

Podsjetimo, Povjerenstvo za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, a koje je imenovao još ministar Šustar, 3. studenog 2016. objavilo je svoje Izvješće u kojem je iznijelo deset preporuka za nastavak reforme odgoja i obrazovanja na razini predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Na to je izvješće reagirala bivša Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme, tvrdeći kako se Izvješće ne zasniva na objektivnim činjenicama te da obiluje netočnim informacijama, neistinama i neprimjerenim iskazivanjem stavova. Štoviše, bivši ERS od Ministarstva je tražio da navedeno Izvješće odbaci i ukloni s mrežnih stranica Ministarstva.

– U ovom obliku ovaj dio Izvješća vrijeđa rad preko 500 stručnjaka, ugrožava osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, kao i integritet odgoja, obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj, reagirala je na Izvješće bivša Ekspertna radna skupina.