Pretraga

Povratak u škole obilježila hrpa testova: ‘Svi nose maske, ali pod odmorom nitko ništa ne pazi’

A- A+

I dok se u drugim županijama većina srednjoškolaca na nastavu u škole vraća tek sljedećeg tjedna, svi srednjoškolci Grada Zagreba i Ličko-senjske županije u klupama su od ovog tjedna. Neke od njih dočekala je hrpa testova, ali su većinom zadovoljni povratkom u klupe jer za online rad više nemaju motivacije. Dio učenika s kojima smo razgovarali kaže nam i kako neki njihovi kolege ne poštuju epidemiološke mjere, što ih smeta.

razred učenici učionica

Foto: pixabay

– Imali smo četiri prava testa i jedan od 15 minuta. Za sljedeći tjedan najavljen nam je samo jedan ispit. Mislim da nećemo biti zakinuti za dio gradiva jer se nastava odvijala online, budući da su se naši profesori zbilja potrudili da nam to objasne najbolje što mogu, ali sam sretna što smo se vratili u školu i što se opet mogu družiti s prijateljima uživo, dojmovi su koje nakon prvog tjedna nastave uživo koje ima Maja iz Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Prvi tjedni prepuni testova

Nakon više tjedana online nastave proteklog su se ponedjeljka svi srednjoškolci u Gradu Zagrebu i Ličko-senjskoj županiji vratili na nastavu u škole.

– Imam podijeljeno mišljenje o povratku u školu. Zadovoljna sam zato što je lakše učiti i obrađivati gradivo uživo, ali nisam zadovoljna jer su nas profesori bez najave počeli ispitivati gradivo iz online škole. U ovom tjednu smo imali dva pismena ispita i dva usmena ispita. Imamo dva testa koja smo trebali pisati u prošlom polugodištu. Jedan smo već pisali, a drugi pišemo za dva tjedna. U sljedećim tjednima imamo tri najavljena pismena ispita i nekoliko usmenih. Mislim da mi imamo sreće jer nas za sada nisu svi profesori ‘napali’ da moramo odgovarati kao što je slučaj u nekim drugim školama, kaže nam Gloria iz Srednje škole Otočac.

Dodaje, nije primijetila da se gradivo sada obrađuje brže kako bi se stigli zadovoljiti svi obrazovni ishodi do kraja nastavne godine.

– Ovo nam je bio prvi tjedan nastave u školi i samo smo ponavljali ono što smo učili na online nastavi. U nekim predmetima smo krenuli dalje s obradom gradiva, ali sve ide starim tempom. Ipak, mislim da zbog online nastave nećemo biti zakinuti za dio gradiva, ističe Gloria.

Izdvojeni članak

Doznajte u kojim županijama se od ponedjeljka svi vraćaju u škole, a u kojima ne

Neki ravnatelji izradili raspored testova do Uskrsa

I dok je u nekim školama učenike dočekalo mnoštvo zaostalih ispita koji se nisu mogli provesti u online nastavi, situacija je nešto drugačija u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga.

– Većinom sam zadovoljna zbog povratka u školu, puno se lakše mogu koncentrirati i ne moram sjediti beskonačno pred računalom. Ovaj tjedan ravnatelj nije dopustio testove i napravljen je novi popis testova do Uskrsa. Bit će dosta testova, ali moramo nadoknaditi sve sto smo propustili i lagano ćemo umrijet. Gradivo malo žurimo, ali to je većinom jer smo prešli na novi kurikulum pa trebamo stići sve zajedno. Ja vjerojatno neću biti zakinuta zbog višetjedne online nastave pošto ću se potruditi nadoknaditi sve što nisam dobro shvatila ili slušala za vrijeme online škole, kaže nam Petra iz Preloga.

Online nastave dosta je i njenoj vršnjakinji Melani iz VII. gimnazije u Zagrebu. Kaže, više nema motivacije raditi online i bez ikakvog nadzora.

– Ovaj tjedan smo imali svega jednu pisanu provjeru te dva usmena ispitivanja. Sve testove smo pisali neovisno o tome jesmo li u školi ili online. Znači, za vrijeme online nastave smo pisali online. Imamo zapravo po tri testa u nadolazećim tjednima, te dosta najavljenih usmenih ispitivanja. Iskreno, neki profesori svoj posao shvate olako za vrijeme online nastave te mi kao učenici ispaštamo, npr. matematiku smo pratili videolekcije na YouTubeu, fiziku smo imali svega 35 minuta u tjednu, umjesto 80 i neki profesori su iskorištavali situaciju tako da su nam zadavali da sami obrađujemo lekcije, nekoliko njih te smo u znatnom ‘plusu’ s gradivom, iako je kvaliteta upitna. Sve u svemu, nekima su ocjene katastrofalne zato što profesori ne žele gubiti sate na detaljnijem pojašnjavanju ili smo sami morali obrađivati veliki dio, kaže nam Melani.

Izdvojeni članak

Jedno sveučilište donijelo odluku o izvođenju nastave u ljetnom semestru: ‘Dolazak je obavezan’

Dio učenika odbija poštivati epidemiološke mjere

Nastava se u školama odvija prema epidemiološkim mjerama, što znači da su maske obavezne. Ipak, neki učenici odbijaju to poštovati.

– Naime, za razliku od nekih srednjih škola, naša škola je odlučila da za vrijeme velikog odmora smijemo biti na školskom dvorištu, gdje se maskice istog momenta skidaju, fiksni raspored radi prevencije širenja zaraze ako je netko zaražen i sl. Osobno mi se ne sviđa što su neki učenici neodgovorni masku ne nose preko nosa ili je skinu dok profesor ne gleda, za vrijeme kratkih odmora po hodnicima neki šetaju s maskama, neki ne, ističe Melani.

Slično je zasmetalo Robertu, učeniku XV. gimnazije u Zagrebu.

– Svi nose maske, ali pod odmorom nitko ništa ne pazi, mislim na distancu i miješanje s drugim razredima, veli Robert.

Pojašnjava i kako je njegov razred imao samo jedan test jer su ih profesori odgodili na drugi i treći tjedan, jer se međusobno baš i nisu dogovorili. Zbog online nastave očekuje lošiji školski rezultat.

– Imamo jako puno testova, odgovaranja, prezentacija i slično. Dosta profesora ništa nije ispitivalo online, a mi smo još duže online nego ostale škole, u MIOC-u su nas ranije poslali online jer nam je došla korona. Puno toga smo mogli online napraviti, ali neki se profesori uopće ne snalaze online. A ni kvaliteta online nastave nije neka pa će vjerojatno biti lošiji rezultati. Gradivo se ne obrađuje brze jer su satovi skraćeni pa dosta toga ne stignemo odraditi u jednom satu i kasnimo s gradivom iz nekih predmeta, zaključuje Robert.

Podsjetimo, od ponedjeljka se u 15 županija svi učenici vraćaju u škole na A model nastave. U šest županija provodit će se drugačiji modeli nastave, a točan odabranih modela po svakoj od županija možete vidjeti OVDJE.

razred učenici učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap