Pretraga

Poznato kada će učenici početi dobivati tablete: Isprobali smo jedan koji stiže u škole

A- A+

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljeni su tableti koji će prije početka idućeg polugodišta stići u sve osnovne škole. S&T tableti imaju 3 GB rama i 32 GB mjesta za pohranu, a budući da se digitalni sadržaji mogu koristiti offline, rade i kad nema interneta. Imaju bateriju od 8.000 mAh koja bi trebala trajati do deset sati. Dolaze uz maskicu u četiri boje.

Tablet S&T | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Prošle godine tableti su se nabavljali iz državnog proračuna. Škole su ih birale same i neki su se u tome više, a neki manje snašli, rekla je u utorak ministrica Blaženka Divjak.

Ustvrdila je kako je prošlogodišnji izbor šest različitih vrsti tableta bio korisno iskustvo jer su naučili kako izabrati one dobre.

Isporuka kreće 16. prosinca

Ministarstvo je u utorak predstavilo nove tablete. Ove godine iz sredstava Europske unije nabavili su 91.641 tablet, čija će dostava u škole krenuti od 16. prosinca.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Škole će osim tableta, dobiti i ormariće za njih. Dobavljač opreme je tvrtka S&T Hrvatska, a trošak nabave iznosi nešto više od 101 milijuna kuna s PDV-om.

3 GB RAM-a

Izdvojeni članak
učionica

Učenici o prvom mjesecu ‘Škole za život’: ‘Nema većih promjena, torbe nam nisu lakše, a tablete još čekamo’

Tablet marke S&T izgleda kao bilježnica,  ‘maskicom’ je zaštićen s obje strane. Ima osmojezgreni procesor, 3 GB RAM-a te Android operativni sustav.

Na internet se može povezati putem WiFi mreže, ali i putem LTE mreže. Za pohranu imaju 32 GB pa je moguće da učenici samo jednom preuzmu sadržaje jer su oni, kad se jednom instaliraju, dostupni i offline.

Proizveli ga u tvornici iPhonea

Imaju bateriju od 8.000 mAh koja bi trebala trajati do deset sati. Kamera ima 2 megapiksela. Maskice omogućavaju preklapanje na tri načina, a dolaze u četiri boje s logotipa ‘Škole za život’.

Osmislila ih je hrvatska tvrtka S&T, a proizvela kineska tvornica Foxconn u kojoj se proizvode i iPhonei.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Izdavačka kuća Profil Klett prezentirala je svoje digitalno rješenje za učenike nižih razreda. Učenici, koji još ne znaju čitati, sve sadržaje mogu preslušati, a ako znaju samo velika slova, mogu cijeli tekst prikazati samo njima.

Prilagodba sadržaja

Izdvojeni članak

Nakon prošlogodišnjeg faila, ove jeseni druga priča: Učenici će dobiti tablete s kamerama

Za učenike s disleksijom, postoji i opcija prilagodbe teksta, kako bi bio lakše čitljiv. Učenici koji još ne znaju čitati sadržaj mogu i preslušati.

– Učiteljima su pripremljena sve prezentacije tako da se ne moraju pripremati za sat, a vrijeme koje im ostaje mogu posvetiti učenicima, kazala je gospođa iz izdavačke kuće Profil Klett.

Digitalni obrazovni sadržaj izdavačke kuće Profil Klett | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Školska knjiga predstavila je svoje rješenje za nastavu povijesti u petom razredu.

Ono što je posebno zanimljivo da će učenici znanje provjeravati kroz kvizove, a elemente iz prošlosti mogu, uz pomoć kamere, vizualizirati u realnom prostoru. Tako, primjerice, u učionicu mogu smjestiti brod iz prošlosti.

Digitalni obrazovni sadržaj Školske knjige | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Iz Alfe su prikazali sustav za učenje kemije. Učenici mogu vidjeti kako se izvode pokusi te ‘šetati’ po kemijskim elementima.

Osiguran servis

Tvrtka S&T Hrvatska osigurala je i servis za sve tablete te zamjenske tablete za one koji se pokvare. Učenici će tablete moći ponijeti i kući, no valja naglasiti da će jedan tablet dijeliti četiri učenika.

Ministrica Blaženka Divjak zadovoljna je postignutim | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Tehnologija pridonosi dinamici nastave, ali pedagogija je uvijek ispred tehnologije koja ju podupire – zaključila je ministrica.

Poznato kada će učenici početi dobivati tablete: Isprobali smo jedan koji stiže u škole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap