Pretraga

Poznato koja je najbolja strukovna škola u 2020.: Posljednjih nekoliko godina povećali broj učenika za 50%

A- A+

Već godinama Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta najboljoj strukovnoj školi dodjeljuje priznanje ‘Šegrt Hlapić. U 2020. najboljom je proglašena Srednja strukovna škola Varaždin. Dok među osmašima pada interes za strukovne programe, ova je škola u zadnjih nekoliko godina povećala broj upisanih za 50%.

Srednja strukovna škola Varaždin|foto: Varaždinska županija

Srednja strukovna škola Varaždin jedna je od svega nekoliko škola u Hrvatskoj koje obrazuju učenike za zanimanje staklar. Uz navedeno, na upisima nude još 14 deficitarnih obrtničkih zanimanja u sektoru tekstila i kože, drva, likovne umjetnosti i dizajna te za osobne i ostale usluge. Imaju i organiziranu zaštitnu radionicu, a ujedno su sjedište Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost. Ono što je posebno zanimljivo jest da su u posljednje četiri godine su za čak 50 posto povećali broj učenika upisanih u prve razrede za čak 50%.

Po drugi put proglašeni najboljom strukovnom školom u Hrvatskoj

Upravo je Srednja strukovna škola Varaždin najbolja strukovna škola u Hrvatskoj u 2020. godini: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta im je dodijelio nagradu ‘Šegrt Hlapić’ kao najboljoj školi koja izvodi obrazovne programe za obrtnička zanimanja, a na prijedlog Obrtničke komore Varaždinske županije.

– Nagradu ‘Šegrt Hlapić’ osvojili smo 2002. godine i sada ponovno, što nam je poticaj da i dalje radimo i trudimo se. Mi ne školujemo samo učenike iz Varaždinske županije, nego i iz Zagreba, Krapine, Koprivnice, Virovitice, Čakovca i drugih mjesta. Njihovi roditelji kažu da su čuli za nas i da žele da im djeca pohađaju baš ovu školu. Odnos s učenicima, oprema i način na koji radimo čine razliku u odnosu na druge škole. Naši učenici su odlični, a mi im dajemo priliku da stvaraju i rade svojim rukama. Nije slučajno da su u zadnjih deset godina osvojili čak 50-ak medalja na državnim natjecanjima, od čega 25 zlatnih, riječi su ravnatelja Dražena Košćaka.

Izdvojeni članak

Donosimo popis 20 najpopularnijih gimnazija i strukovnih škola u Hrvatskoj na upisima 2020.

Na podršci je zahvalio i Varaždinskoj županiji. Naime, župan Radimir Čačić Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu ove je srijede dodijelio novčanu nagradu od 20.000 kuna, priopćili su iz te županije. Ta će sredstva škola uložiti u opremanje malog praktikuma za staklare.

– Naše škole imaju iste uvjete kao i sve druge škole u Hrvatskoj, ali se iznova pokazuje da dugoročan, ozbiljan i kvalitetan rad daje iznimne rezultate. Posebno smo ponosni na Srednju strukovnu školu i nagradu ‘Šegrt Hlapić’, jer je to nova potvrda njihove kvalitete. Od jeseni će tu školu pohađati 600 učenika u 32 razredna odjela. Impresivno je što su u četiri godine, u vrijeme dok u cijeloj državi pada broj upisanih u strukovna zanimanja, oni uspjeli povećati broj upisanih za strukovna zanimanja za 50 posto, što je spektakularan rezultat. Pokazuje promjenu u načinu razmišljanja te pristupu roditelja i učenika, ali je i rezultat kontinuirane suradnje s gospodarstvom, a posebno s obrtnicima. Ovdje će se školovati prvih šest staklara, što je struka koja dosad nije postojala u državi, a nužna je. Osim toga, 24 % svih galanterista, 12 % pekara i 11 % svih soboslikara u Hrvatskoj školuje se u upravo u Strukovnoj školi Varaždin. Čestitam vam još jednom, istaknuo je župan Radimir Čačić.

U srednjim školama Varaždinske županije popunjeno 91,6 % mjesta

Ljetni rok upisa u srednje je završen, a iz Varaždinske županije priopćili su kako je u tamošnje srednje škole upisano 1.880 učenika, sedam više u odnosu na prethodnu godinu. Ističu kako najmanje 9,68 %, odnosno 166 učenika dolazi iz drugih županija. U ljetnom upisnom roku popunjeno 91,6 % mjesta u srednjim školama u Varaždinskoj županiji.

– Za razliku od ostalih dijelova Hrvatske gdje vlada najveći interes za gimnazije i ekonomska zanimanja, kod nas najveći interes nakon gimnazije vlada za strukovna zanimanja s područja strojarstva i elektrotehnike, dok je ekonomija tek na četvrtom mjestu, rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek

Share via
Copy link
Powered by Social Snap