Pretraga

Poznato kada NSK otvara čitaonice: Za korisnike su pripremili posebna pravila

A- A+

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u ponedjeljak otvara vrata svojih čitaonica. No njihovo korištenje neće izgledati kao nekada. U Knjižnici će istodobno moći biti do 200 korisnika, a knjižničari će voditi evidenciju o vašem boravku. Mjerit će vam temperaturu na ulazu, a morat ćete nositi i masku. Također, NSK uvodi dnevnu pauzu radi dezinfekcije.

Zgrada NSK za vrijeme predsjedanja EU-om | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

–  U Knjižnici će od 25. svibnja 2020. godine biti omogućen rad u čitaonicama, ali prema ograničenom sustavu rada, objavila je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Prizemlje i dalje ostaje zatvoreno

Izdvojeni članak

Znate da nećete uvijek moći u NSK, ali znate li što zapravo znači hrvatsko predsjedanje Vijećem EU?

NSK u ponedjeljak ponovno otvara vrata svojih čitaonica za korisnike.

– Moći će se koristiti čitaonice na 1., 3. i 4. katu te čitaonice u Zbirkama građe posebne vrste, dok će korisnički prostori na nultoj razini do daljnjeg ostati zatvoreni. Caffe bar NSK na 5. katu otvoren je za korisnike od ponedjeljka do petka od 8 do 15.30, a uskoro se očekuje i otvaranje Restorana, pojasnili su iz Knjižnice

Ulazak u Knjižnicu nije dopušten osobama s temperaturom 37,2 °C ili višom, što će se utvrditi mjerenjem uz pomoć beskontaktnog toplomjera.

U zgradi može biti 200 ljudi, u liftu samo dvoje

No to nije jedina sigurnosna mjera.

– Radi moguće potrebe za naknadnim utvrđivanjem bliskih kontakata u slučaju pojave bolesti COVID-19, Knjižnica će voditi posebnu evidenciju o korisnicima čitaonica bilježenjem njihovih točnih kontakt-podataka i vremena boravka u čitaonicama, najavljuju iz NSK.

Također, kako se korisnici ne bi previše približavali, u prostoru Knjižnice istodobno će moći boraviti najviše 200 korisnika.

Izdvojeni članak

Skidaju se i remeni: Stroge sigurnosne kontrole na ulazu u NSK

– Popunjenost mjesta u čitaonicama moći će se pratiti preko posebne aplikacije te provjeriti upućivanjem upita Informacijskom centru NSK ili telefonskog poziva na broj 01/6164-002, ističu knjižničari.

U čitaonicama će se moći raditi isključivo za stolovima na kojima će biti istaknuta oznaka Mjesto za rad. Korisnicima će prilikom prijave za rad u čitaonici biti dodijeljeno jedno od označenih mjesta te će za rad trebati koristiti isključivo mjesto koje im je dodijeljeno.

Uz to, morat će se  redovito dezinficirati ruke, a tijekom boravka u Knjižnici korisnici će u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo trebati koristiti i zaštitne maske za lice. Dizalo će moći koristiti najviše dvije osobe istodobno.

Ukida se brzi povrat, nema noćnog rada

Iz NSK su objavili kako usluga noćnog rada do daljnjeg neće biti dostupna te kako se ograničenim otvaranjem čitaonica ukida Usluga brzog povrata građe (tzv. drive-in povrat).

Korisnike mole da redovito prate njihove stranice kako bi dobili relevantne informacije.

Poznato kada NSK otvara čitaonice: Za korisnike su pripremili posebna pravila
Share via
Copy link
Powered by Social Snap