Pretraga

Poznato kako su splitske škole kaznile sudionice brutalne tučnjave koja je zgrozila Hrvatsku

A- A+

Krajem siječnja hrvatsku je javnost zgrozila snimka brutalne tučnjave dviju splitskih srednjoškolki. Policija je kriminalističku istragu provela, nakon čega je podnesen Optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu zbog povrede Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a posla će imati i Centar za socijalnu skrb. No tu priči nije kraj. Iako se incident nije dogodio u blizini škola, jedna od sudionica ‘zaradila’ ukor.

Screenshot: Facebook; Hardkoo7

Kako piše Slobodna Dalmacija, Srednja tehnička prometna škola Split nakon ovog nemilog događaja aktivirala je stručni tim koji radi s učenicima i nastavnicima. Učenici iz te škole koja je sudjelovala u brutalnoj tučnjavi, nije izrečena nikakva pedagoška mjera, već je za nju i sve ostale učenike te nastavno osoblje, škola organizirala sustavan rad kojim nastoje prevladati posljedice događaja i izbjeći slične situacije.

Izdvojeni članak

Poznat epilog tučnjave u Splitu: Slučaj odlazi na sud i u Centar za socijalnu skrb

O pedagoškim mjerama se nije razmišljalo, jer se sve dogodilo izvan škole, već od tada rade na slučaju i kontinuirano razgovorima obuhvaćaju sve koji su na bilo koji način bili uključeni u nemilu situaciju.

S druge strane, Ekonomsko birotehnička škola Split, odakle dolazi druga sudionica tučnjave, izrekla je za svoju učenicu prvog razreda odgojnu mjeru ukora. Mjera je ipak izrečena nakon što se, doznaje Slobodna Dalmacija, Školski odbor žalio na odluku oko ukora i tražio da se srednjoškolki izrekne još stroža kazna – opomena pred isključenje, a sve zbog narušavanja ugleda škole.

– Napravili smo sve što smo u zakonskim okvirima morali napraviti, a mislim da se o ovom slučaju već i previše pisalo, prokomentirala je za Slobodnu Dalmaciju ravnateljica Neda Bartulin.

Kako je za spomenuti list kazala Jasminka Horvatić, profesorica psihologije i stalna sudska vještakinja, o konkretnom slučaju ne može govoriti jer nije uključena u rad s dvjema djevojkama, no ‘načelno kod takvih situacija je sigurno kako je njima i njihovim obiteljima potrebna stručna pomoć’.

– Sve drugo nema smisla, sankcije su kontraefekt jer one trebaju pomoć. Ključna stvar je da one nisu sretne te su time već kažnjene na jedan način, kazala je za Slobodnu Dalmaciju Horvatić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap