Pretraga

Pozor, borci protiv nasilja! Kreće ovogodišnja dodjela Nagrade ‘Luka Ritz’

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za dodjelu Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Sve osnovne i srednje škole, kao i učenički domovi imaju priliku do 20. travnja 2018. godine nominirati učenike i učenice koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje.

Luka Ritz

Još od 2008. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja potiče mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja dodjelom Nagrade ‘Luka Ritz’. Svrha nagrade je senzibilizirati javnost, posebice mlađe populacije te njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja.

Izdvojeni članak

Kako je srednjoškolac Karlo digao čitav Zadar na noge i skupio novac za liječenje bolesne sugrađanke

Nagrada će biti uručena jednom učeniku srednje i jednom osnovne škole 12. lipnja 2018. godine, a o dobitniku odlučuje posebno povjerenstvo. Sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Škola koju učenik pohađa, odnosno učenički dom u kojemu je nagrađeni učenik smješten, dobit će posebno priznanje. Posebno priznanje može se dodijeliti i jednom učeniku ili učenici iz osnovne škole i jednom učeniku ili učenici iz srednje škole.

– Od 2008. godine kada je utemeljena, Nagrada ‘Luka Ritz’ potaknula je mnoge učenike i učenice na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva – društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju. Među mladima se snažnije razvila svijest o potrebi promicanja prijateljstva, međusobnog poštovanja, razumijevanja i nenasilnog ponašanja. U školama i učeničkim domovima stvoreni su uvjeti u kojima je moguće podržati i nagraditi pozitivno ponašanje koje služi kao vrijednosni uzor koji će učenici njegovati cijeloga života. ‘Svi imaju pravo disati’ napisao je Luka, a naš je zadatak da tu misao i ostvarimo u Hrvatskoj, stoji u natječaju Ministarstva.

Više o samom natječaju i što je sve potrebno navesti u prijedlogu nagrade doznajte u dokumentu na ovdje.

Prošlogodišnji dobitnici ove vrijedne nagrade su učenici Dražen Oršuš (Osnovna škola Ludbreg) i Karlo Korona (Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra), a dobitnik posebnog priznanja je Fran Markulin (Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba). Više o svakom dobitniku možete pročitati na ovoj poveznici.

 

Copy link
Powered by Social Snap