Pretraga

Pozor, osmaši: Kreću prijave srednjih škola, a prve ljestvice poretka bit će vidljive već danas

A- A+

Za tisuće osmaša danas u podne kreću prijave srednjoškolskih programa u kojima žele nastaviti svoje obrazovanje. Ogledne ljestvice poretka bit će vidljive već danas, od 22:00 sata, a prijave obrazovnih programa traju do 10. srpnja.

Foto: Srednja.hr

Ukupno 45.197 učenika u 2.076 razrednih odjela ove će se godine moći upisati u I. razred srednjih škola kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne samouprave. Najviše je mjesta u u programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine, u koje će se moći upisati 18.713 učenika. Maksimalno 11.103 učenika ove će se godine moći upisati u gimnazijske programe.

Prijave traju do 10. srpnja

Izdvojeni članak

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

Za sve one koji ove godine planiraju upisati neku od srednjih škola, prijave obrazovnih programa u sustavu NISpuSŠ kreću danas točno u podne, a ogledne ljestvice poretka osmašima će biti vidljive već večeras od 22:00 sata.

Prijave srednjih škola traju sve do 10. srpnja. Iznimka su obrazovni programi koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 2. srpnja. Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će generirane 13. srpnja. Preostale ključne datume ovogodišnjih upisa u srednje škole možete proučiti na ovom linku.

– Naglašavamo svim kandidatima da listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote, stoji u obavijesti mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

Inače, za upis u prve razrede srednjih škola kandidatima se vrednuju i boduju zajednički, dodatni i poseban element. Vrednovanjem zajedničkog elementa za upise u gimnazijske programe i četverogodišnje strukovne škole, najviše se može steći 80 bodova.  Za upis u trogodišnje škole maksimalan broj bodova je 50, dok je za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju manjem od tri godine maksimum 20 bodova.

Više o bodovanju zajedničkog, ali i preostala dva – dodatnog i posebnog elementa – možete doznati na ovdje.

Izdvojeni članak

Kalkulator bodova za upis u srednju školu – alat koji upis u srednje škole znatno olakšava

Više o upisima u srednje škole

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.

Pozor, osmaši: Kreću prijave srednjih škola, a prve ljestvice poretka bit će vidljive već danas
Share via
Copy link
Powered by Social Snap