Pretraga

Pravila i greške kada radite od kuće

A- A+

Obavljanje posla od kuće postao je uobičajen trend u poslovnom svijetu. Velik broj ljudi svoj posao obavlja iz vlastitog doma, a iako se to čini savršenim, postoje zamke u koje biste mogli upasti, što će na kraju platiti vaša produktivnost. Donosimo vam savjete o tome kako pravilno organizirati svoj rad od kuće, ali i greške koje ne biste trebali činiti dok radite na taj način.

Rad od kuće ima brojne prednosti-možete duže spavati, ne morate putovati na posao, niti se hraniti nezdravom i brzom hranom, a ako to ne želite, ne morate se niti oblačiti. Često možete sami odrediti svoje radno vrijeme i uživati u udobnosti svog doma, no postoje i neke zamke koje vrebaju u ovakvom načinu rada. Donosimo savjete o tome što i kako trebate činiti kako bi što bolje i lakše odradili posao, ali i greške koje nikako nemojte raditi.

Izdvojeni članak

Angry Birds nas čini produktivnijima!

Organizirajte radni prostor

Kreirajte organizirano ‘radno mjesto’ odvojeno od ostatka vašeg doma kako bi što više minimizirali distrakcije. Koristite ‘to-do’ liste, kalendare, i registratore kako bi što bolje organizirali posao. Također, pobrinite se da si osigurate pauze za ručak i vježbanje tijekom dana, jer će vam to pomoći da se bolje fokusirate na posao. Stalno budite dostupni i u kontaktu s kolegama i nadređenima, a ako nešto ne možete na vrijeme napraviti, obavezno obavijestite ostale o tome.

Držite se rasporeda

Odlučite koje će biti vrijeme za rad i držite se tog rasporeda. Pobrinite se da ne radite premalo samo zato jer ste kod kuće, ili da se ne preforsirate i da vam se život svede na posao. Važno je da imate društveni život. Odredite granice i za ostale ukućane, i dajte im do znanja da unatoč tome što radite od kuće morate eliminirati stvari koje vam odvraćaju pozornost.

Imajte dodatni plan za situacije kad vam je rad od kuće onemogućen. Uvijek se može dogoditi da imate problema s internetskom vezom, pa morate znati gdje možete nastaviti posao. Za to može poslužiti knjižnica ili neko slično mjesto.

Izdvojeni članak

Mala plaća i ljubazne kolege najčešće vas čekaju na prvom poslu

Ponašajte se kao da ste na radnom mjestu

Kada radite kod kuće, moguće je da upadnete u kolotečinu i počnete se osjećati lijenima i nemotiviranima. Ponašajte se kod kuće kao da ste na radnom mjestu, i ne zaboravite da iako vas nadređeni ne može vidjeti kako ne radite, na rezultatima će primijetiti da ste se opustili, što nikako nije dobro. Ne obavljajte kućanske poslove za vrijeme radnog vremena koje ste si odredili, jer će vas to samo unazaditi i trebat će vam dvostruko više vremena da završite posao.

Ne dopuštajte ometanje

Također, ne obavljajte osobne razgovore dok radite. Budući da to ne radit ni u uredu, nemojte ni kod kuće. Također, ne obavljajte radne zadatke u dijelovima doma gdje vas drugi ukućani mogu ometati. Važno je također da ne odgađate ono što trebate obaviti do samog isteka roka. Sve su to greške koje vas mogu spriječiti da budete produktivni, i koje se mogu odraziti na vaš uspjeh na poslu. Iako je rad od kuće udoban i opušten, zahtjeva više discipline i motivacije nego obavljanje posla na radnom mjestu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap