Pretraga

Pravo u Splitu: za trojku 500, za peticu 1500 eura

A- A+


Izdvojeni članak

Pismo ogorčene studentice Pravnog Fakulteta

Nakon što je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu dvanaest osoba uhićeno pod sumnjom u prodaju ispita, slična priča razvija se na splitskom Pravnom fakultetu. Ovih dana je anonimnom prijavom u splitsku policiju optužena profesorica s tog fakulteta da je prodavala ispite. Položene ispite bivši dekan je poništio, a trenutni dekan koji je prije par dana došao na poziciju poništio je odluku bivšeg dekana. Sporni ispiti tako su ponovno važeći.

Profeosrica za koju je utvrđena sumnja da je prodala tri ispita je dr.sc. Andrijana Bilić, inače bivša supruga bivšeg izbornika nogometne reprezentacije, Slavena Bilića.

Izdvojeni članak

Na Medicini se tražile i seksualne usluge

Profesorica fantom – ispitala ih taj dan, a na fakultetu nije bila?

Anonimna prijava koja je ovih dana stigla na adresu splitke policije i Državnog odvjetništva usmjerena je na potencijalnu korupciju asistentice Pravnog fakulteta Andrijane Bilić. Na jesenskom roku, 4. rujna ove godine, asistentica je navodno ispitala studente, no u prijavi se navodi da to nije bilo fizički izvedivo iz dva razloga.

Naime, Bilić taj dan nije bila na fakultetu, a knjiga s ispitnim pitanjima do 13. rujna nije bila kod nje, već kod dekana Borisa Buklijaša.
Osim toga taj dan je navodno ispitala svega tri studenta i to iz tri različita kolegija. Radi se o Radnom i socijalnom pravu, Osnovama radnog, socijalnog i službeničkog prava te kolegiju Sindikati na razini EU.

Za trojku 500 eura, za peticu 1500

Tri ispitane studentice su vrlo dobro prošle, tako su dvije ocjenjene s trojkom, a jedna s odličnim. Izvori Jutarnjeg lista navode kako su razlike u ocjenama prisutne zbog razlike u cijena ispita; za trojku je 500 eura, a za peticu 1500 eura.

Da situacija bude još sumnjivija, dekan Boris Buklijaš kojem je početkom ove akademske godine istekao mandat na to mjesto, je prije svog odlaska poništio tri sporna ispita.
Nakon njega na dekanovo mjesto dolazi Jozo Čizmić. Prvu stvar koju je on kao dekan napravio je poništenje odluke bivšeg dekana, tako da bi sporni ispiti ponovno bili opet valjani.

Čizmić se opravdava činjenicom da su mu studentice i profesorica kazale kako je taj dan ipak bilo ispita.
– Postupao sam na temelju žalbe studenata. U razgovoru s njima utvrdio sam da ih je profesorica Bilić uistinu ispitala, a to je potvrdila i ona, pa sam poništio odluku o poništavanju ispita, kazao je Čizmić.

Bivši dekan tvrdi da je u pitanju dogovor između profesorice i studentica

Bivši dekan koji je poništio ispite šokiran je ovim potezom trenutnog dekana Čizmića.
– Odluka dekana Čizmića da poništi moje rješenje o poništavanju tih ispita potpuno je nezakonita, tvrdi bivši dekan Buklijaš.
Navodi i kako je nemoguće da je profesorica Bilić taj dan ispitivala studente jer su svi ispitni materijali bili kod njega, pa zaključujuje da je posrijedi dogovor studentica i profesorice.

Tko je u pravu i je li taj dan bilo ispitivanja, utvrdit će policijska istraga.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap