Pretraga

Pravobraniteljica za djecu: Nedopustivo je da u školama nije osiguran minimum higijenskih uvjeta

A- A+

Pojava koronavirusa u Hrvatskoj u fokus je stavila poražavajuće stanje u školskim zahodima. Postojanje sapuna, papirantih ručnika za brisanje ruku i toaletnog papira u mnogima je nepostojeći scenarij. Pranje ruku u sapunu jedna je od glavnih uputa Zavoda za javno zdravstvo, koji svojim preporukama za škole nastoji usporiti širenje ovog novog virusa. Oko higijenskih uvjeta u školama oglasila se i pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, koja se, kaže i sama na terenu uvjerila u to koliko je stanje loše.

Foto: Alicja; Pixabay

Prije nekoliko dana objavili smo veliki tekst o stanju školskih WC-a. Učenici su nam slali fotografije iz kojih vidljivo da nema sapuna za pranje ruku, nemaju kako ni posušiti oprane ruke i u WC-ima nema toaletnog papira. U nekima od njih nedostaje i dio inventara, poput dasaka na WC školjci ili vrata.

‘U mnogim školama su nam se učenici požalili upravo na to’

Izdvojeni članak

Apokaliptično stanje u WC-ima: Učenici pokušali donirati toaletni papir školi pa tvrde da su skoro dobili ukore

I dok gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preporučuje pranje ruku u pepelu, a učenici mu se zbog te izjave rugaju, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorava na ozbiljnost situacije.

– Proteklih dana primamo pritužbe roditelja zbog neodgovarajućih higijenskih uvjeta u pojedinim školama, u kojima učenicima u toaletima nisu osigurani toaletni papir, topla voda ni sapun. Mediji također izvještavaju o tome, kao i o tome da ponegdje odgovorne osobe negiraju takvo stanje i tvrde da su prigovori roditelja neosnovani. Nažalost, o nedostatku osnovnih higijenskih potrepština u osnovnim i srednjim školama i sami smo se  uvjerili proteklih godina prilikom posjeta desecima škola u cijeloj Hrvatskoj i razgovora s učenicima. U mnogim školama učenici su nam se izravno požalili upravo na to, o čemu smo pisali i u našem Izvješću za 2018. godinu te smo još tada ukazali na neprihvatljivost takvog zanemarivanja potreba djece i zaštite njihovoga zdravlja, stoji u priopćenju pravobraniteljice za djecu.

Nedopustivo je da u školama u 21. stoljeću nije osiguran minimum higijenskih uvjeta

Izdvojeni članak

Nakon našeg teksta u školama ‘osvanuo’ sapun i WC papir: ‘Ljuti smo jer znamo da je ovako moglo oduvijek’

Dodaje, ovaj nedostatak higijenskih potrepština osobito se pokazuje rizičnim danas kad se i Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje susreće s pojavom koronavirusa. Ured pravobraniteljice jena sjednici radne skupine za obrazovanje održanoj u petak u Hrvatskoj zajednici županija, ponovno istaknuo problem nedostatka tekućeg sapuna, ubrusa za ruke, toaletnog papira i tople vode u školama te ukazao na potrebu osiguravanja tih elementarnih sredstava nužnih za održavanje odgovarajućeg higijenskog standarda i zaštite učenika.

– Na tom je skupu, među ostalim, rečeno kako su neke županije srednjim školama čiji su osnivači i dodatno istaknule potrebu nabavke sapuna, jednokratnih ručnika i dezinficijensa, sukladno preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za postupanje radi mjera zaštite vezanih uz nCoV bolesti (COVID-19), odnosno, koronavirus. Smatramo kako je nedopustivo u 21. stoljeću da djeci u odgojno-obrazovnim ustanovama, u kojima provode veliki dio vremena, nije osiguran minimum higijenskih uvjeta, što u aktualnoj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa predstavlja i dodatni rizik za njihovo zdravlje. Očekujemo da će barem aktualne okolnosti, kad to već nije dosad na odgovarajući način riješeno, napokon prisiliti odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i dotok tople vode u sanitarnim čvorovima. Apeliram na sve da se angažiraju kako bi to napokon za svaku školu postao neupitni standard na koji djeca mogu računati u našim odgojno-obrazovnim ustanovama – i danas i ubuduće, stoji u priopćenju pravobraniteljice za djecu.

Copy link
Powered by Social Snap