Pretraga

Pravobraniteljica kaže da ne vidi kako je dodjela džeparca učenicima prije izbora ‘manipulacija djecom’

A- A+

Sredinom travnja, otprilike mjesec dana uoči lokalnih izbora, na stranicama Grada Siska osvanula je obavijest o tome da Grad dijeli po 200 kuna tzv. ‘džeparca’ učenicima. Po prvi je ovo puta da se učenicima dijeli takva naknada, a proračunska sredstva su osigurana još u studenom 2020. Grad se time hvali i putem elektroničkog billboarda, ali ne žele reći koliko je novca za tu reklamu utrošeno iz proračuna. Iako je odluku o isplati džeparca gradonačelnica i kandidatkinja na izborima, Kristina Ikić Baniček donijela još u siječnju, pravobraniteljica za djecu kaže kako ne vidi da je ovdje riječ o ‘manipulaciji djecom’ u političke svrhe.

Helenca Pirnat Dragičević; foto: press, http://dijete.hr

Grad Sisak odlučio je mjesec dana uoči lokalnih izbora započeo s podjelom džeparca od 200 kuna svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima tog grada. Za to je u gradskom proračunu osigurano 884.800 kuna. Saborska zastupnica Domovinskog pokreta i predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, Vesna Vučemilović, o slučaju je izvijestila pravobraniteljicu za djecu. Smatra da je u ovom slučaju riječ o manipulaciji u vrijeme predizborne kampanje.

– Već smo navikli na različite prigodne isplate umirovljenicima poput COVID dodatka, ali ovakav slučaj korištenja djece u predizbornoj kampanji nije zabilježen u novijoj hrvatskoj povijesti. Pozivam sve, pa tako i gospođu Katarinu Ikić Baniček da ne manipulira djecom u predizborne svrhe kako bi motivirala srednjoškolce koji prvi put izlaze na izbore da glasaju za nju. Neki akteri na političkoj sceni nas nažalost uvjere da uvijek može jadnije, gore i ne primjerenije. Ovakvo sramotno ponašanje zaslužuje osudu cijelog društva, rekla je Vučemilović.

Pravobraniteljica kaže da ne vidi da bi tu bila riječ o ‘manipulaciji djecom’

Kontaktirali smo ured pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević. Njen ured utvrdio je da je gradonačelnica Ikić Baniček, ujedno i kandidatkinja na nadolazećim izborima, odluku o dodjeli džeparca donijela još u siječnju, a da je isplata krenula u travnju. No, ne vidi da je ovdje riječ o manipulaciji djecom u vrijeme kampanje. Pritom citira Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, u kojem se, između ostaloga, navodi kako su gradovi samostalni u odlučivanju u poslovima koji spadaju u njihov samoupravni djelokrug, a tu spadaju i briga o djeci.

– Dakle, nije neuobičajeno da gradovi i općine isplaćuju različite naknade kojima je svrha briga i skrb o djeci ili pomoć roditeljima u odgoju i podizanju djece (npr. novčane potpore za opremu školskog djeteta, pomoć u nabavci udžbenika i radnih materijala i sl.) Nositelji nekih od tih prava su roditelji, a u nekim slučajevima to mogu biti i djeca. Ne vidimo ništa sporno u tome da su nositelji pojedinih prava djeca, budući da to svjedoči o pristupu djetetu kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu, što ujedno predstavlja kvalitetnu primjenu Konvencije o pravima djeteta, a posebno njezinih načela sudjelovanja djeteta (participacije) i zaštite najboljeg interesa djeteta. Dakle, u slučaju jednokratne isplate đačkog džeparca svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Sisku, ne vidimo da bi bila riječ o ‘manipulaciji djecom’ u političke svrhe. Naravno, bilo bi bolje da je isplata organizirana ranije, npr. kad je odluka donesena, a ne baš uoči izbora, jer se moglo očekivati da će se to u javnosti interpretirati i kao predizborni potez, ističe pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Izdvojeni članak

Zastupnica prozvala sisačku gradonačelnicu zbog dijeljenja džeparca: ‘Djeci su iznos isplatile učiteljice’

‘Potez grada Siska prepoznajemo kao gestu uvažavanja djece’

Za primjere manipulativnog ponašanja i iskorištavanja djece u političke svrhe navodi dovođenje djece na predizborne političke skupove, sudjelovanje djece u scenskim nastupima kojima je svrha stranačka promocija, objavljivanje i korištenje njihovih fotografija na plakatima bez znanja i suglasnosti njihovih roditelja i slično.

– Međutim, poželjno je da političari vode računa o interesima djece, odnosno da se u svojim programima i svojim političkim djelovanjem zauzimaju i doprinose uvažavanju, promicanju i ostvarivanju prava i interesa djece, primjerice kroz osiguravanje dostupnosti dječjih vrtića, kvalitetnog funkcioniranja institucija odgoja i obrazovanja, dostupnost socijalnih usluga i prava, dostupnost izbora kvalitetnih sadržaja i aktivnosti slobodnog vremena i slično. Stoga potez grada Siska prepoznajemo kao gestu uvažavanja djece i prepoznavanja djece kao nositelja prava, te smatramo da je to dobar primjer koji bi i drugi gradovi mogli primijeniti, ističe Pirnat Dragičević.

Pojašnjava kako uključivanje djece u političke kampanje, primjerice, kao sudionika zabavnog programa na izbornim skupovima, dijeljenje izbornih letaka djeci, korištenje snimki djece u promidžbenom materijalu političkih kandidata i slično, na više načina krši prava djece.

– U takvim situacijama najčešće je riječ o povredi privatnosti, što se pojačava kad o takvim slučajevima izvještavaju mediji, a može se govoriti i o povredi prava na slobodu misli savjesti ili uvjerenja, ako su djeca stavljena u funkciju propagiranja određene političke opcije s kojom se ona sama, ili njihovi roditelji, možda ne slažu. Zbog toga ponekad mogu postati i metom vrijeđanja i verbalnog nasilja u komentarima na internetu ili doživjeti druge neugodnost, kaže pravobraniteljica za djecu.

Izdvojeni članak

Potresom pogođeni Sisak uoči izbora plaća reklamu u kojoj se Grad hvali da učenicima daje 200 kn

Susret političara s djecom ne mora nužno biti iskorištavanje u političke svrhe

Dodaje kako nije svaki susret djece s nositeljima vlasti nužno i ‘iskorištavanje djece’ u političke svrhe, iako pritužbe koje u njenom uredu primaju proteklih godina svjedoče o povećanoj osjetljivosti građana na svaki kontakt političara s djecom.

– U više prilika isticali smo da takvi susreti ne predstavljaju iskorištavanje djece u političke svrhe – ako nisu popraćeni nametanjem stranačkih političkih poruka djeci, uključivanjem djece u stranačke aktivnosti, prisilom ni manipulacijom. No, oni se ipak u javnosti ponekad tako interpretiraju, što rezultira negativnim reakcijama javnosti, kojima posredno mogu biti pogođena i djeca. Takvi su rizici osobito izraženi u tijeku izbornih kampanja i neposredno prije kampanje, kaže pravobraniteljica.

Ovih dana DIP-u uputila i preporuke o zaštiti prava i interesa djece u političkim kampanjama, a njihova šira verzija može se pronaći na poveznici.

– U mnogim prilikama ponavljamo da se političari trebaju ‘baviti’ djecom u svojim izbornim programima, ponuditi rješenja koja će omogućiti svakom djetetu da ostvari sva svoja prava u najvećoj mogućoj mjeri, ali da se ne trebaju koristiti djecom kao ‘ukrasima’ u svojoj kampanji. Zato pozivamo sve kandidate na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj 2021. da se u svojem djelovanju trajno zauzimaju za podizanje kvalitete života djece i osiguravanje dovoljno sredstava za tu namjenu, kao i za unapređivanje položaja djece u društvu, ali da to čine uz uvažavanje prava djece na privatnost i zaštitu od svakog mogućeg iskorištavanja u političkoj promidžbi, zaključuje pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljica kaže da ne vidi kako je dodjela džeparca učenicima prije izbora ‘manipulacija djecom’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap