Pretraga

Pravobraniteljica o tragediji u Srbiji: ‘Građane upozoravamo da se suzdrže od neprimjerenih komentara i zaključaka’

A- A+

Za tragične događaje koje počine djece odgovorne su i odrasle osobe te bi one u svakom trenutku trebale biti svjesne posljedica koje njihovo ponašanje ostavlja na djecu, upozorio je Ured pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj nakon tragedije u Beogradu. Medije upozoravaju na pažljivo dijeljenje sadržaja, a građane da se suzdrže od neprimjerenih komentara i zaključaka o slučaju.

Ilustracija: Unsplash

S nepunih 14 godina učenik OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu ušetao je u školu s pištoljem, najprije ubio portira, a zatim i zaštitara. Ranio je još šestero svojih vršnjaka i nastavnicu. Samo dan kasnije, nova tragedija u Srbiji – 21-godišnjak je kalašnjikovom pucao na ljude i djecu u školskom dvorištu te je, prema posljednjim informacijama ubio osmero.

Ured pravobraniteljice: ‘Izražavamo duboku zabrinutost’

Ured pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj još je u četvrtak izdao priopćenje u kojem navode da s tugom i zabrinutošću prate događaje koji su pogodili roditelje i građane Srbije. Izrazili su i sućut obiteljima djece te poginulog zaštitara te izrazili nadu u oporavak teško ozlijeđene djece i nastavnice te svjedoka događaja.

– Ovaj strašni događaj u neposrednom susjedstvu odjeknuo je i u našoj zemlji. Izražavamo duboku zabrinutost, jer su ovakve tragedije u današnje vrijeme moguće u svim zajednicama koje su, više nego ikada u povijesti, snažno povezane sličnim globalnim vrijednostima i trendovima. Stoga nam ovaj događaj svima treba biti upozorenje da moramo odlučnije pristupiti prevenciji i skrbi za svu djecu na svim razinama, posebno u području očuvanja i zaštite njihovog mentalnog zdravlja, navode iz Ureda pravobraniteljice.

Izdvojeni članak
Veselin Milić, načelnik beogradske policije u ruci drži plan koji je izradio 14-godišnji počinitelj iz Beograda

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Odrasli moraju biti svjesni posljedica svog ponašanja na djecu

Podsjećaju kako odgoj djece ‘nije samo posao obitelj, a svako ponašanje šire zajednice i sve njezine aktivnosti, više nego ikada imaju snažan utjecaj na djecu.’

– Stoga odrasli u svakom trenutku moraju biti svjesni posljedica koje njihovo ponašanje ostavlja po djecu koja ih gledaju i slušaju te upijaju njihove izjave, stavove i vrijednosti. Jer za ovakve tragične događaje koje počine djeca, odgovorni smo i mi kao odrasle osobe koje svojim postupcima pridonosimo njihovom odgoju i formiranju. Odgovorni smo i u odnosu na oružje i njegovu upotrebu u medijskim sadržajima, ali i u stvarnom životu, navode iz Ureda pravobraniteljice.

Medije u Hrvatskoj upozoravaju na pažljivo dijeljenje sadržaja i zaštitu privatnosti sve djece.

– Građane upozoravamo i molimo da se suzdrže od neprimjerenih komentara, savjeta i zaključaka o događaju. Roditelje i druge djeci važne odrasle osobe  potičemo da razgovaraju sa svojom djecom koju je zasigurno uznemirio ovaj duboko traumatski događaj, da im dopuste da izraze svoje strahove i zabrinutost te da u slučaju potrebe potraže i pomoć stručnjaka, zaključuju iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Copy link
Powered by Social Snap