Pretraga

Pravobraniteljica smatra da je ukidanje natjecanja štetno za djecu: Ako je moguće, trebala bi se održati

Pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević pitali smo krše li se otkazivanjem natjecanja dječja prava. Pozvala je da se natjecanja vrate ako to epidemiološka situacija dopušta. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je kako se mora više informirati o takvoj mogućnosti.

Helenca Pirnat Dragičević; foto: press, http://dijete.hr

– Razumijemo i cijenimo zabrinutost donositelja odluke  (AZOO) za zdravlje i sigurnost djece, mentora i ostalih koji bi sudjelovali u organizaciji, koja je navedena kao glavni razlog za otkazivanje natjecanja, kažu iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Mogu se osjećati zakinutima

Pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević pitali smo krše li se otkazivanjem natjecanja dječja prava. 

– S obzirom na to da su za veliki broj učenika natjecanja iznimno važna mogućnost za učenje i napredovanje u određenim nastavnim predmetima i područjima, te su i važan element samorealizacije djece i mladih, kao i na to da su na temelju uspjeha u natjecanjima ostvarivali dodatne bodove za upis željeni obrazovni program, mnogi učenici s pravom bi se mogli osjećati zakinutima zbog ovakve odluke, napominje pravobraniteljica.

‘Trebali bi pitati i djecu’

Tvrdi i kako se neodržavanje natjecanja može negativno odraziti i na motivaciju učenika za učenjem i napredovanjem i razvoj njihovih punih potencijala, darovitosti i sposobnosti u određenom području.

Smatra i da bi o svemu trebalo pitati same sudionike natjecanja, odnosno učenike.

POGLEDAJTE MIŠLJENJE PRAVOBRANITELJICE:

Capak: Problem je što bi morali putovati među županijama

Mogu li se natjecanja održati novinari su danas pitali i ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka.

– Ja to ne znam, moram se o tome informirati, kazao je Capak pa ipak komentirao.

– Kad se radi o natjecanjima, tad dolazi veći broj djece iz drugih županija… Moram se malo informirati kako bi se znao više. Ministar Božinović naveo je kako će se razmotriti sustav e-Propusnica do 11. svibnja, zaključio je Capak.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.