Pretraga

Pravobraniteljica o spaljivanju lutke gejeva s djetetom: Zgrožena sam, djeci koja su gledala nanesena je šteta

A- A+

U nedjelju je na karnevalu u Imotskom zapaljena lutka istospolnih partnera s udomljenim djetetom. Među okupljenima bila su i djeca koja su događaj gledala iz prvih redova. Čin je oštro osudio predsjednik RH, Zoran Milanović kao i pučka pravobraniteljica, a udruga Dugine obitelji protiv organizatora najavljuje i podizanje kaznene prijave. Mi smo, pak, odlučili kontaktirati pravobraniteljicu za djecu i zamolili ju da nam komentira prisustvo vrtićaraca i učenika ovakvom činu, kao i kakve bi posljedice ono moglo imati za djecu. Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević čin je nazvala agresivnim i neprihvatljivim, zgrožena, je kaže, količinom mržnje te ocjenjuje kako je djeci koja su sudjelovala na događanju nedvojbeno nanesena šteta.

Spaljivanje lutke gej para u Imotskom; screenshot: YouTube

U Imotskom je jučer održan maskenbal i tradicionalna Bakova povorka. Za sve loše u protekloj godini po završetku povorke spaljuje se fašnik. Organizatori su ove godine odlučili spaliti lik istospolnog para s usvojenim djetetom. Lik djeteta na licu je imao zalijepljenu fotografiju SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića, a načelu mu je bila nacrtana crvena zvijezda petokraka.

Pravobraniteljica: Djeci je nedvojbeno nanesena šteta

Izdvojeni članak

Pogledajte kratki film zagrebačkih studenata o pravnoj borbi gej para koji želi udomiti dijete

Ono što dodatno zabrinjava činjenica je da su u prvim redovima događaja stajala djeca vrtićkog uzrasta, osnovnoškoci i srednjoškolci. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević zgrožena je količinom mržnje koju su pokazali organizatori.

– Maškare su tradicionalna manifestacija na kojoj se kroz simboličan način spaljuje krivac za sve nedaće u protekloj godini, što se obično organizira kao zabava prožeta humorom. Utoliko sam još više zgrožena nevjerojatnom količinom mržnje koju su pokazali organizatori maškara u Imotskom spaljujući kao fašnika gay par s djetetom. Spaljivanje odabrane karnevalske figure gay para s djetetom, odnosno, spaljivanje bilo koga tko skrbi o djetetu ali i samog djeteta, simbolika je koja uistinu pobuđuje veliki strah i nelagodu među svima nama. Dodatnu zabrinutost pobuđuje to što je toj manifestaciji nesnošljivosti svjedočilo mnoštvo djece i mladih iz dječjeg vrtića te osnovne i srednje škole. Njima je tim agresivnim činom pokazano da sredina u kojoj žive ne prihvaća i ne tolerira zajednice i obitelji koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obitelji i smatra ih nepoželjnima. To je posve suprotno vrijednostima kojima djecu učimo u školi, s idejom o jednakopravnosti i neotuđivosti ljudskih prava i nespojivo je s Konvencijom o pravima djeteta, koja obvezuje da odgoj i obrazovanje djece u društvu treba usmjeriti razvoju poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te pripremi djeteta za odgovoran život u slobodnom društvu u duhu razumijevanja, mira, snošljivosti i ravnopravnosti među spolovima, kaže za srednja.hr Pirnat Dragičević.

Djeci i učenicima koji su prisustvovali događanju nanesena je šteta, u to nema sumnje, ističe pravobraniteljica.

– Sudjelovanjem na takvom događaju djeci je nedvojbeno nanesena šteta – i samim time što su bila pozvana nazočiti otvorenoj manifestaciji mržnje i nasilja, koja je među nekima od njih mogla izazvati snažni osjećaj uznemirenosti i straha, ali i time što im se predrasude dijela odraslih nameću kao ‘ispravni’ svjetonazor u njihovom budućem životu, kaže Pirnat Dragičević.

Obavezni građanski odgoj neophodan

Izdvojeni članak

Komentar: Protiv koga su, zapravo, protivnici gej udomitelja?

Dodaje, nada se da će djeci i učenicima odgojitelji, učitelji i profesori pomoći da razumiju da mržnja, nesnošljivost i nasilje ne mogu biti ispravni pogled na ljude.

– Time se još jednom potvrđuje koliko nam je danas u školama neophodno svakom djetetu osigurati građanski odgoj i obrazovanje kao obvezni sadržaj, naglašava Pirnat Dragičević.

Zbog čitavog događaja namjerava poduzeti i konkretne korake.

– Osim što je nanijela štetu djeci, smatram da je javna manifestacija mržnje na maškarama u Imotskom i osramotila taj grad te da organizatori za to trebaju snositi odgovarajuće posljedice. O poduzetim mjerama u povodu ovoga neprihvatljivoga čina zatražit ću izvješća od Grada Imotskog te, prema potrebi, i od drugih nadležnih tijela, zaključuje Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljica o spaljivanju lutke gejeva s djetetom: Zgrožena sam, djeci koja su gledala nanesena je šteta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap