Pretraga

Pravobraniteljica traži da se pravu na obrazovanje da prednost nad pravom štrajkanja

A- A+

Štrajk u školama ne jenjava ni 20. dan. Dogovoru Vlade i sindikata, prema današnjim porukama s tiskovne konferencije, ne nazire se početak raspleta te priče. Štrajkat će se i u ponedjeljak, kada su prema cirkularnom modelu na rasporedu Splitsko-dalmatinska i Požeško-slavonska županija. treći ciklus štrajka bit će zaključen 15. studenog, a nakon toga sindikati najavljuju i četvrti ciklus štrajka. Potaknuta upitima i prigovorima djece i roditelja, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ponovno je uputila preporuku ministrici obrazovanja i sindikatima. Njome je pozvala na rješavanje spora te istaknula kako očekuje da se, iako su prema Ustavu dva ravnopravna prava, pravu na obrazovanje da prednost nad pravom štrajkanja.

Foto: srednja.hr/press; dijete.hr

Drugo pismo pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević ministrici i školskim sindikatima u nastavku prenosimo u cijelosti.

U povodu štrajka u odgojno-obrazovnim ustanovama pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ponovno se obratila preporukom o zaštiti djece ministrici znanosti i obrazovanja te sindikalnim čelnicima. Podsjetila je na svoju preporuku o zaštiti najboljeg interesa djeteta, u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, koju im je uputila 10. listopada 2019., na početku štrajka, kad je apelirala na sve uključene strane u štrajku da ne dopuste da, zbog štrajka i teškoća u postizanju dogovora, ispašta ijedno dijete.

Tada je istaknula kako će najavljeni cirkularni štrajk u sustavu odgoja i obrazovanja, s neizvjesnim ritmom, stvoriti probleme i učenicima i roditeljima. Navela je da roditelji i djeca nisu na vrijeme bili obaviješteni o pravima i obvezama učenika u vrijeme štrajka, naročito o tome kada će se u kojim županijama i školama održavati štrajk, a nisu dobili ni obavijesti o tome kako će se trajanje štrajka odraziti na obvezu i način odrađivanja izgubljenih sati, hoće li djeca biti uskraćena za slobodne subote i slično. Štrajk u odgojno-obrazovnim ustanovama neminovno utječe na cjelokupni rad i odnose u školi te tako i na djecu – u različitim aspektima njihovog života, potreba i prava, upozorila je.

Pravobraniteljica je tom prilikom izrazila nadu da će se nastali spor između školskih sindikata i Vlade RH razriješiti u što kraćem roku kako bi se djeci omogućilo njihovo ustavno pravo na obrazovanje i na nesmetano odrastanje.

Nažalost, štrajk u školama i dalje traje, a djeca su u protekla četiri tjedna izgubila više dana nastave. U vezi s time pravobraniteljici se obraćaju djeca i roditelji, ali i nastavnici, zabrinuti zbog duljine trajanja obustave nastave i gubitka kontinuiteta u učenju. Njihovi upiti i prigovori ukazuju na različite probleme s kojima se susreću za vrijeme štrajka, a zajednička im je zabrinutost zbog potrebne nadoknade gradiva, načina ocjenjivanja, kao i postizanja ukupnih bodova važnih za upis u srednju školu ili na fakultet. Pitaju se kako i kada će se učenici vratiti u svoj redovni radni ritam i navode kako je djeci najvažnije da se odrasli dogovore.

Stoga pravobraniteljica još jednom poziva na rješavanje nastalog spora između obrazovnih sindikata i Vlade Republike Hrvatske. Navela je i kako očekuje da će se, iako su ustavno pravo na štrajk i ustavno pravo djece na obrazovanje dva ravnopravna prava, u praksi promijeniti redoslijed u njihovu ostvarivanju i da će se ipak dati prednost ostvarivanju prava djece na obrazovanje. Podsjetila je kako je i Konvencijom o pravima djeteta propisano pravo svakog djeteta na obrazovanje i obveza države da osigura obvezno i besplatno osnovno školovanje, razvija različite forme daljnjeg obrazovanja te da djeci sukladno njihovim sklonostima omogući pristup visokoškolskim ustanovama.

 

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Štrajk se nastavlja: Poznato u kojim županijama nema nastave u ponedjeljak

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Sindikati završili pregovore s ministrima: Štrajk se nastavlja

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Pravobraniteljica traži da se pravu na obrazovanje da prednost nad pravom štrajkanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap