Pretraga

Pravobraniteljica za djecu traži savjetnike: Ne smiju biti stariji od 16

A- A+

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević raspisala je natječaj za izbor novih članova Mreže mladih savjetnika te pozvala djecu koja joj žele pomagati u zastupanju dječjih prava, da se prijave na natječaj za MMS. Mandat novih članova trajat će tri godine, a mogu se kandidirati mladi u dobi od 12 do 16 godina.

ilustracija: Alexis Brown / Unsplash

– Ako imate najmanje 12, a najviše 16 godina, ako želite pomoći da se glas djece snažnije čuje u društvu i da se jasnije sagledaju potrebe djece i mladih, ako želite zajedno sa svojim vršnjacima aktivno zastupati dječja prava, prijavite se na natječaj za MMS, poručuje pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Svi zainteresirani mogu na mrežnoj stranici pravobraniteljice dijete.hr naći njezin poziv i obrazac za prijavu, koji treba ispuniti i poslati poštom, na adresu: Pravobraniteljica za djecu – NATJEČAJ za MMS, Teslina 10, 10000 Zagreb; ili e-mailom na mojglas@dijete.hr, obavezno uz naznaku Natječaj za MMS.

Dvanaestero mladih raspravljat će o pitanjima važnim za djecu

MMS je savjetodavno i suradničko tijelo pravobraniteljice za djecu, koje je osnovano 2010. godine radi bolje komunikacije s djecom i kako bi pravobraniteljica, konzultirajući se s njima o svim pitanjima važnim za djecu i mlade, što bolje zastupala njihove interese u situacijama kada oni to ne mogu sami. Do danas je ukupno oko stotinu djece bilo uključeno u rad MMS-a.

Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu čini dvadesetero djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina iz svih krajeva Hrvatske koji pomažu pravobraniteljici kao njezini savjetnici i suradnici. Zajedno s pravobraniteljicom i njezinim odraslim suradnicima oni razmjenjuju mišljenja o raznim temama i pitanjima važnim za djecu, predlažu teme za raspravu i aktivnosti MMS-a, a predlažu i neke aktivnosti Ureda pravobraniteljice. Članovi MMS-a su i svojevrsni ambasadori pravobraniteljice jer svojim vršnjacima prenose informacije o njezinom radu i zaštiti dječjih prava.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica: Ručnik na glavi ne samo da krši prava djeteta, nego mu i vrijeđa dostojanstvo

– Budući da sadašnjoj, četvrtoj, generaciji MMS-a uskoro istječe mandat, želimo pozvati što više djece da se prijave na natječaj za izbor novih članova, za razdoblje od jeseni 2021. do jeseni 2024. godine. Vjerujemo da je najbolji način za to informiranje o natječaju za MMS na satu razrednika u osnovnim i srednjim školama, jer želimo doći do širokog kruga djece iz svih krajeva Hrvatske – iz velikih i malih gradova i sela, s raznovrsnim životnim iskustvima, navodi pravobraniteljica.

Ujedno poziva sve nastavnike, a posebno razrednike, te školske stručne suradnike da na satu razrednika obavijeste učenike šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole, te učenike prvog i drugog razreda srednje škole, o natječaju za MMS. Također ih poziva da podrže učenike koji se žele prijaviti, da im pomognu pronaći obrazac prijave na stranici dijete.hr, ispuniti ga i poslati.

Suradnja sa školama

U svim dosadašnjim izborima za članove MMS-a važnom i poticajnom pokazala se upravo suradnja sa školama, pa je zato pravobraniteljica zamolila ministra znanosti i obrazovanja da preporuči svim osnovnim i srednjim školama da informiraju učenike o natječaju. No, važno je istaknuti da se djeca prijavljuju na natječaj po vlastitoj želji i odluci te se od njih ne očekuje da predstavljaju svoju školu, grad ili bilo koju drugu organizaciju.

Članovi i članice MMS-a zastupaju vlastito mišljenje, predstavljaju sebe same i upoznaju pravobraniteljicu sa svojim mišljenjem o položaju djece u društvu i onome što je po njihovom mišljenju važno i potrebno djeci.

Natječaj je otvoren do kraja lipnja, a u rujnu će sadašnji članovi MMS-a, zajedno s pravobraniteljicom i njezinim odraslim savjetnicima, među prispjelim prijavama kandidata izabrati novih 20 članova. Više o radu Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice možete doznati na www.dijete.hr, gdje možete pronaći i poziv pravobraniteljice i obrazac za prijavu na Natječaj za MMS.

PROUČITE POZIV PRAVOBRANITELJICE DJECI:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu ili ga preuzmite ovdje.

Pravobraniteljica za djecu traži savjetnike: Ne smiju biti stariji od 16
Share via
Copy link
Powered by Social Snap