Pretraga

Predrasude koje gaje europski narodi jedni prema drugima

A- A+

Iako se predrasude o čitavim narodima vežu za generalna stajališta, koja su uvijek manjkava, ugledni njemački magazin Der Spiegel kroz mape je prokazao kako se međusobno vide pojedini europski narodi. Zemlje Balkana ostali građani Europe uglavnom ocjenjuju zajedničkom ocjenom, a opisuju ga kao nefunkcionalno i nedefinirano područje. Oni koji izdvajaju Hrvatsku, uglavnom je vide kao zemlju za godišnji odmor.

Foto: Der Spiegel

Iako je teško dati zajedničku ocjenu jednom čitavom narodu, ljudi to vole raditi, jer si valjda na taj način olakšavaju percepciju. Primjerice Škoti su i kod nas, ismijani u vicevima kao škrci iako se vjerojatno malo tko zapitao otkud uopće potječe takva predrasuda. U Hrvatskoj su uobičajene i regionalne predrasude, pa se primjerice Dalmatince smatra lijenima, a Zagorce ljudima koji vole zaviriti u čašicu. Ugledni njemački magazin ‘Der Spiegel’ pozabavio se predrasudama koje vladaju među europskim narodima.

Izdvojeni članak

Najraširenije predrasude o nastavnicima

Nijemci i Poljaci nas doživljavaju kao zemlju godišnjeg odmora

Nijemci prema ovim mapama predrasuda, Rumunjsku povezuju s vampirima, Bugarsku s rakijom, Italiju vide kao zemlju pizza i muzeja. Švedsku povezuju s IKEA-om, Fince vide kao narod koji pravi mobitele, a Norveška im je zemlja u kojoj neprestano pada kiša. Turke doživljavaju kao radnu snagu, a Hrvatsku kao zemlju za urlaub.

Poljaci nas također vide kao zemlju za godišnji odmor, ali jeftini. Rumunjsku smatraju zemljom Roma, Srbe luđacima, Nizozemsku zemljom homoseksualaca, a Fince ovisnicima o votki.

Turska je prema Poljacima zemlja minareta, a prema Španjolcima ‘Istočni Maroko’. Španjolci vide Portugal kao štit od vjetra, Bugare doživljavaju kao čistače wc-ova, a Talijane smatraju ‘maminim sinovima’. Rusiju znaju kao zemlju u kojoj se svećenici žene.

Grcima smo ‘papinski Srbi’

Grci imaju zbilja neobične predrasude i gledanja na ostale narode, a uvelike dominira slika o njima samima kao velikom narodu i prosvjetiteljima ostatka Europe. Turska im je istočna Grčka, Sicilija zapadna, a Rusi su po njima pravoslavni barbari, koje su oni civilizirali.

Hrvate vide kao ‘papinske Srbe’, Srbe doživljavaju prijateljima, a BiH kao disfunkcionalno područje. Zanimljivo Šveđane smatraju perverznjacima.

Francuzi Rusiju doživljavaju kao Napoleonov san, Talijane bučnim prijateljski raspoloženim narodom, Bugare siromašnim divljacima, a Nizozemsku zemljom marihuane. Britancima je Nizozemska zemlja droge općenito, Grčka kipova, dok odcjepljene susjede Irce smatraju bitangama. Tursku znaju kao zemlju u kojoj se ne služi svinjsko meso.

Predrasude koje gaje europski narodi jedni prema drugima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap