Pretraga

Predsjednica Grabar-Kitarović u roku 15 dana mora objaviti odgovore na naša pitanja o mladima

A- A+

Nakon šest mjeseci, Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je odluku kako Predsjednica mora u roku od 15 dana odgovoriti na naša pitanja o politikama mladih, ali i kako mora na lako pretraživi način objaviti financijski plan i izvještaj. Isto tako, mora objaviti kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te njihov godišnji plan rada. Naime, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tražili smo podatke o politikama za mlade koji su joj bili jaki adut u kampanji, ali do danas nismo dobili zadovoljavajući odgovor.

Izdvojeni članak

Predsjednica će ljetovanje na Brijunima iskoristiti za pisanje doktorata

Još sredinom ožujka tražili smo od Ureda predsjednice da nam odgovore na niz pitanja vezana uz politike mladih. To su redom bila sljedeća pitanja:

1. Tko je povjerenik/savjetnik za mlade u Uredu predsjednice?

2. Koje ste predstavnike mladih primili od početka mandata i kakvu
konkretnu suradnju ste dogovorili?

3. Koje ste konkretne korake pokrenuli za zaustavljanje odlaska
mladih iz Hrvatske?

4. Koji je vaš plan za idućih godinu dana za mlade i zaustavljanje
njihovog odlaska?

5. U predizbornoj kampanji najavili ste osnivanje posebnog savjeta
za mlade – U kojoj fazi je taj projekt?

Predsjednica na pitanja o mladima odgovara sa slanjem linkova

U odgovoru koji je stigao, obaviješteni smo da su sve informacije lako dostupne putem stranice predsjednica.hr, ali kako smo ustanovili, što je potvrdila i Povjerenica za informiranje, to nije slučaj. Na naše inzistiranje, dobili smo još jedan odgovor, s nizom linkova koji opet nisu odgovorili na pitanja.

U navedenim linkovima koje možete vidjeti ovdje, iz Ureda su se pohvalili s poslanicom ‘Mladi ostanite u Hrvatskoj’, govor sa skupa ‘Zaposlimo Hrvatsku’, govor s donatorske večere ‘Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu’ čije smo nefunkcioniranje u prošloj godini prvi otkrili, potvrdu nazočnosti sa sjednice Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije te izvještaj s dodjele stipendije studentima s invaliditetom ‘Igraj srcem’ pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice.

Izdvojeni članak

Kolindin savjetnik za mlade obranio doktorat – Halid pjevao, a Kolinda ispitivala

U predizbornoj kampanji, Predsjednica je veliki naglasak stavljala na mlade, a u njezinom je mandatu na Pantovčaku  radio Povjerenik za mlade i sport, Tomislav Madžar, koji je 9. listopada 2015. zatražio razrješenje. Slobodna Dalmacija kao i neki drugi mediji, špekulirali su kako se Madžar aktivirao u predizbornoj kampanji HDZ-a, a predsjednica je željela ostati neutralna tijekom izborne utrke pa je zato otišao s pozicije. Međutim, Madžar se i dalje pojavljuje na događanjima uz Predsjednicu ili je njezin posebni izaslanik na raznim događajima, a preko službenih web stranica nije poznato u kojoj funkciji. Madžar je i član medicinskog tima Hrvatske nogometne reprezentacije, a pod veću pozornost javnosti došao je na dan obrane doktorata na temu ‘Psihološki predskazatelji sportskih ozljeda u profesionalnih nogometaša i rukometaša’ na koju je došla predsjednica i pjevač Halid Bešlić. Prilikom obrane, predsjednica je postavila i pitanje ‘Koja je korelacija između psiholoških čimbenika i vremena oporavka kod sportskih ozljeda?’

Predsjednica čestitala krivi Međunarodni dan mladih u 2015. godini

U retorici, mladi su bitan faktor na Pantovčaku, ali znaju se dogoditi gafovi pa je tako prošle godine putem Facebooka Predsjednica umjesto čestitke za ‘Međunarodni dan mladih’ čestitala Svjetski dan mladih. Prvi je pokrenuo UN, a drugi papa Ivan Pavao II.

Inauguracijski govor pun mladih, a ne zna se tko je povjerenik za mlade

Osim izborne kampanje, Grabar-Kitarović je inauguracijski govor posvetila mladima koje je spomenula više puta.

– Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – oni su obrazovani, željni uspjeha i neopterećeni prošlošću. Vidim ih kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva, rekla je u inauguracijskom govoru.

Istaknula je kako desetci tisuća mladih napuštaju Hrvatsku, a među njima je velik broj onih fakultetski obrazovanih, koji bi trebali biti nositelji razvoja.

– Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada, rekla je predsjednica koja ne želi odgovoriti tko je povjerenik za mlade.

Predsjednica je krajem 2015. godine upisala doktorski studij Politologije smjer Međunarodni odnosi te se na taj način još više približila mladim studentima, pa stoga još više iznenađuje da u ovom trenutku javnost ne zna postoji li na Pantovčaku Povjerenik za mlade, je li to opet Madžar ili nije. A s obzirom na važni naglasak u kampanji na mlade, čudi da se odgovor na nekoliko jednostavnih novinarskih pitanja o resoru mladih ne može dobiti bez pomoći Povjerenice za informiranje.

U otvorenom pismo preimenovala MZOS

Još jedan gaf u sektoru obrazovanja, dogodio se kada je Predsjednica u otvorenom pismu iz svibnja 2016., prije velikog prosvjeda podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, preimenovala MZOS u Ministarstvo obrazovanja, prosvjete i sporta, zaboraviši pritom na znanost.

Nakon šest mjeseci neodgovaranja, Predsjednica u roku 15 dana mora odgovoriti na pitanja

Povjerenica za informiranje naložila je tako nakon šest mjeseci da se na stranicama predsjednica.hr na lako pretraživi način objavi financijski plan i izvještaj. Isto tako, mora objaviti kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te njihov godišnji plan rada. U tijeku predsjedničke kampanje, Grabar-Kitarović je najavila osnivanje posebnog Savjeta za mlade, oko čega saznajemo da su neki mladi u Hrvatskoj početkom 2015. godine bili inicijalno kontaktirati, ali tijelo nije nikada formirano. Odgovor Povjerenice objavljujemo u cijelosti, a od Predsjednice ga očekujemo u zakonskom roku od 15 dana.

Izdvojeni članak

Predsjednica Hrvatske ne zna naziv ministarstva nadležnog za obrazovanje

Povjerenica za informiranje zaprimila je dana 7. travnja 2016. godine na nadležno postupanje predstavku Marka Matijevića iz Zagreba u kojoj se, između ostalog, navelo kako Naslov postupa protivno odredbama članka 10. stavka 1. Zakona o pravu na pristup informacijama (“Narodne novine”,broj25/13. i 85/15, dalje u tekstu: Zakon), tj. na svojim internet stranicama nema objavljene kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica, nije objavio godišnji plan tih unutarnjih ustrojstvenih jedinica, te i ostale informacije nisu objavljene na lako pretraživ način.


Uvidom u sadržaj internet stranica Naslova bili su potvrđeni navodi predmetne predstavke, a dodatno su uočene neobjave još nekih informacija sukladno odredbama članka 10. Zakona, pa je, slijedom navedenog, a postupajući po predstavci, dopisom KLASA gornja, od 12. travnja 2016. godine, dano upozorenje o potrebi objave informacija iz predstavke, te o potrebi objave ostalih informacija sukladno odredbama članka 10. Zakona.


Dopisom KLASA 008-04/16-01107, URBROJ: 71-0512-16-06, od 25, travnja 2016. godine, Naslov se u bitnom očitovao kako na svojim stranicama objavljuje na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku sve informacije koje su propisane odredbom članka 10. Zakona, te dodao kako slijedom propisa koji ureduju načela za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave Naslov nije u obvezi posjedovanja i objavljivanja informacija iz predmetne predstavke podnositelja, a vezane uz odredbu članka 10. stavka 1. točke 4. Zakona, posebno u dijelu koji se odnose na godišnje planove, programe, strategije, upute i izvješća o radu.


Napominjemo kako se u javno dostupnom lzvješću o obavljenoj reviziji Ureda predsjednika RH za 2012. godinu Državnog ureda za reviziju kao predmet revizije spominju financijski plan Naslova, kao i financijsko izvješće kojeg za Naslov izrađuje Ured za opće poslove.


Člankom 10. Zakona propisane su informacije koje su tijela javne vlasti u obvezi objavljivati na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku. S obzirom da podnositelj i predstavke navodi kako određene informacije u tom smislu nisu objavljene, a uvidom u internet stranice Naslova to je i potvrđeno, te s obzirom na činjenice koje sadrži lzvješće o obavljenoj reviziji Ureda predsjednika RH za 2012 godinu Državnog ureda za reviziju, Naslov se upozorava kako je potrebno poduzeti sljedeće:


– dostaviti očitovanje o postojanju i neobjavi (na svojim internet stranicama) financijskog plana i financijskog izvješća Naslova;


– na svojim internet stranicama objaviti i eventualne ostale nedostajuće informacije sukladno odredbama članka 10. Zakona, i to na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku (tamo gdje je navedeno primjenjivo), a koje izrađujete sukladno važećim propisima.


O poduzetom potrebno je dostaviti izvješće s dokazima o postupanju u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovog akta.

Očitovanje Povjerenice za informiranje na predstavku portala srednja.hr o pitanjima Predsjednici by srednja.hr on Scribd

Share via
Copy link
Powered by Social Snap