Pretraga

Predsjednica Povjerenstva za Strategiju: Kurikularna reforma u potpunosti se uvažava

A- A+

Šesta sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije održat će se danas. Na sjednici održanoj prošli tjedan, rasprava je usmjerena na potrebu osnivanja i mogući ustroj nove Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme. Na tragu toga, predsjednica Povjerenstva Dijana Vican u ponedjeljak je izjavila da se Cjelovita kurikularna reforma u potpunosti uvažava, da je Povjerenstvo donijelo odluku o osnivanju nove Ekspertne radne skupine za provedbu CKR te da će raspisati uvjete i kriterije za osnivanje ERS-a.

Foto: srednja.hr

Prošli je tjedan održana peta sjednica Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a na njoj je nastavljena rasprava o području Strategije čiji je najistaknutiji cilj bila Cjelovita kurikularna reforma – o području ranog predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. U priopćenju sa sjednice stoji kako je dio članova Povjerenstva raspravu usmjerio u drugom smjeru od predviđenog. 

– Umjesto predviđene rasprave o prioritetima strateških mjera za izradu Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u području ranog predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja te Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (2016. – 2020.), dio članova Povjerenstva usmjerio je raspravu na potrebu osnivanja i mogući ustroj Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme potkrepljujući raspravu očekivanjem javnosti da se žurno nastavi rad na ovom procesu, stoji u priopćenju. 

Dodatno se pojašnjava kako će Povjerenstvo upravo na današnjoj sjednici raspravljati o donošenju uvjeta za raspisivanje javnog poziva za članove Ekspertne radne skupine. Radi se o svojevrsnom zaokretu s obzirom da smo još prošli tjedan pisali o tome da se i dalje ne zna što će biti s kurikularnom reformom i hoće li Povjerenstvo ispuniti jednu od svojih zadaća, propisanu odlukom Vlade o njegovu osnivanju, odnosno, hoće li ustrojiti ERS. Ustrojavanje ERS-a također je bilo upitno zbog stavova predsjednice Povjerenstva Dijane Vican o osnivanju takvih skupina, o čemu smo također pisali prošli tjedan. S obzirom na priopćenje s posljednje sjednice, daje se naslutiti da je dio članova Povjerenstva izvršio pritisak u smjeru razgovora o osnivanju ERS-a.

Izdvojeni članak

Danas 5. sjednica Povjerenstva za Strategiju: Još uvijek ni riječi o tome ide li kurikularna reforma dalje

Najavljen recenzijski postupak za kurikularne dokumente 

Vican je u ponedjeljak na panel raspravi o budućnosti obrazovanja u sklopu konferencije ‘Hrvatska kakvu trebamo’ Večernjeg lista, izjavila da se Cjelovita kurikularna reforma u potpunosti uvažava. 

– To se potvrđuje time što je Posebno stručno povjerenstvo odlučilo prihvatiti ono što je napravljeno na način da to stavi u proceduru do koje je došlo, a to je recenzijski postupak. Isto tako, donesena je odluka o osnivanju Ekspertne radne skupine koja će sve daljnje postupke koji su se naumili, napraviti na najbolji mogući način, kazala je Vican i dodala da će Povjerenstvo raspisati kriterije i uvjete za osnivanje ERS-a. 

Istaknula je i da ćemo uskoro imati odgovore na pitanja što je zrelo za ulazak u škole, a onog trena kada se to utvrdi, tvrdi da nema nikakve prepreke da to ne ide u daljnju proceduru.
Na spomenutom panelu sudjelovao je i Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provođenje CKR. Rekao je da se radi o dobrim dokumentima na kojima je radilo petstotinjak ljudi, a potom se osvrnuo na najavljeni recenzijski postupak izrađenih kurikularnih dokumenata. 

– To se također može predvidjeti i nema nikakvog problema da se to napravi, međutim taj recenzijski postupak onda mora biti objektivan i mora biti napravljen prema uzusima, a ne dnevnopolitičko pljuvački iz određenih akademskih krugova koji ne gledaju meritum stvari, nego zapravo gledaju određene vlastite pozicije, rekao je Jokić.

Izdvojeni članak

Porazne brojke javne rasprave: Na kurikulum Matematike stigao samo jedan komentar u 3 i pol mjeseca

Ministar Barišić: Nismo na početku s kurikularnom reformom, daleko smo odmakli 

Podsjetio je i na malen broj komentara u javnoj raspravi o kurikularnim dokumentima i istaknuo bizaran primjer iz javne rasprave o predmetnom kurikulumu Matematike. 

– Kurikulum Matematike u javnoj raspravi ima jednu primjedbu. Ona nije vezana uz to što je u tom kurikulumu, nego uz naziv. Jedina primjedba na taj kurikulum jest treba li se on zvati kurikulum ili kurikul, naveo je bivši voditelj ERS-a uz to naglasivši da Hrvatska nema više puno vremena za promjene, da je tradicija hrvatskog sustava odgoja i obrazovanja bogata i dobra i da zapravo pokazuje da bismo ga mogli učiniti još boljim. 

Spomenimo kako je na panelu sudjelovao i ministar Pavo Barišić koji je rekao da s kurikularnom reformom nismo na početku, već da smo, naprotiv, daleko odmakli. Kazao je i da nitko nije rekao da će se dokumenti odbaciti, a za današnju sjednicu Povjerenstva i on je najavio raspisivanje kriterija za imenovanje članova novog ERS-a. 

Hoće li zaista na današnjoj sjednici biti donešeni kriteriji i uvjeti za raspisivanje javnog poziva za članove ERS-a, preostaje nam vidjeti. Po utvrđivanju kriterija i uvjeta za članove ERS-a, trebao bi uslijediti javni poziv, a potom imenovanje članova.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap