Pretraga

Predsjednici Kolindi Mađari dodijelili počasni doktorat: Provjerite u kojim su zemljama doktorate dobili njeni prethodnici

A- A+

Predsjednici i studentici doktorskog studija na Fakultetu političkih znanosti, Kolinda Grabar-Kitarović jučer je Sveučilište Corvinus iz Budimpešte dodijelilo počasni doktorat. Drugi je to počasni doktorat koji je predsjednica dobila nakon onoga koji joj je 2015. dodijelio Fakultet političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Matej Bel u slovačkoj Banskoj Bistrici.

Foto; službeni Twitter predsjednice Grabar-Kitarović

Mađarski Corvinus University of Budapest jučer je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović dodijelilo počasni doktorat.

Počasni doktorat poticaj za vlastitu disertaciju

Izdvojeni članak

Predsjednica se žali da je studiranje na FPZG-u utjecalo na njeno zdravlje

– Primajući počasni doktorat od vašeg prestižnog sveučilišta, želim izraziti zahvalnost sveučilištu Korvin i svima vama što ste mi dali da podijelim svoje misli o hrvatskom doprinosu novoj, povezanoj i jačoj srednjoj Europi, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući kako će joj počasni doktorat biti poticaj i za vlastitu doktorsku disertaciju, piše Jutarnji.hr.

Inače, svako sveučilište ima svoja pravila dodjeljivanja počasnog doktorata, koja su načelno slična. Tako, primjerice, Sveučilište u Dubrovniku počasni doktorat dodjeljuje istaknutim znanstvenicima i javnim djelatnicima, za iznimne doprinose u područjima znanstveno-nastavnog, znanstvenog, umjetničkog i društvenog djelovanja te kulturnoga stvaralaštva, kao i za iznimne doprinose duhovnomu i materijalnom razvoju Sveučilišta. Takav doktorat obično dodjeljuje Senat ili tijelo kojega je on imenovao i to na zahtjev pojedinca, fakulteta ili nekog drugog tijela.

Sveučilište Corvinus, koje je hrvatskoj predsjednici dodijelilo počasni doktorat, utemeljeno je davne 1920., a programi su mu usmjereni ka ekonomiji i drugim društvenim znanostima. Trenutno broji oko 14 tisuća studenata, a na nedavno objavljenoj ljestvici sveučilišta po kvaliteti, Times Higher Education smjestio ga je između 801. i 1000. mjesta.

Najviše počasnih doktorata dobio Stjepan Mesić

Još 2015. godine T-portal.hr objavio je tekst o broju počasnih doktorata koji su kroz godine dodijeljeni bivšim hrvatskim predsjednicima.

Izdvojeni članak

Prošle godine smo dobili 646 novih doktora znanosti i većina njih su žene

Kolinda Grabar-Kitarović, dakle, ima ih za sada dva, a njen prethodnik, Ivo Josipović, koliko je poznato, isto toliko. Prvi počasni doktorat 2010. dodijelilo mu je Rusko državno sveučilište Immanuel Kant iz Kalinjingrada, a drugi 2015. Sveučilište u Istanbulu.

Najviše počasnih doktorata ima Stjepan Mesić, njih četiri. Takvo priznanje dodijelila su mu Sveučilište u Tuzli, jedno privatno sveučilište u Prištini te Sveučilište Jugoistočne Europe (SEEU University) u makedonskom Tetovu, kao i Akademija visokih znanosti u libijskom Tripoliju.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman također ima dva počasna doktorata – onaj s Fakulteta za europska istraživanja sa Sveučilišta u Ankari te doktorat sa Sveučilišta La Jolla iz Švicarske, za kojega je osam godina kasnije Nacional otkrio da se ta institucija sastoji tek od jednog čovjeka, izvjesnog Walda Bernasconija, koji je zauzvrat imenovan počasnim hrvatskim konzulom, piše T-portal.

Predsjednici Kolindi Mađari dodijelili počasni doktorat: Provjerite u kojim su zemljama doktorate dobili njeni prethodnici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap