Pretraga

Predsjednik Milanović ugostio osvajače medalja na matematičkim olimpijadama

A- A+

Iako pandemija i dalje traje, većina međunarodnih natjecanja učenika u znanju ipak se održala, uglavnom online. Na njima su fantastične uspjehe ostvarili i učenici iz Hrvatske, a među njima su i matematičari koji su briljirali na  Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi te Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi. Naše najuspješnije matematičare jučer je ugostio predsjednik Zoran Milanović.

Foto: Ured predsjednika RH

Predsjednik Zoran Milanović primio je nagrađene učenike srednjih škola koji su sudjelovali na nedavno održanim matematičkim olimpijadama, Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi te Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Na međunarodnoj olimpijadi ostvarili povijesni uspjeh

Podsjetimo, na Međunarodnoj su naši učenici ostvarili povijesni uspjeh – svih šestero naših predstavnika osvojilo je medalje, od zlatne do brončanih.

– Međunarodna matematička olimpijada najvažnije je natjecanje srednjoškolaca u rješavanju zahtjevnih nestandardnih matematičkih zadataka na kojem sudjeluje oko 110 država svijeta, a svaka ekipa ima pravo nastupa sa šest natjecatelja. Ovogodišnja Međunarodna matematička olimpijada se održala 19. i 20. srpnja, a na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su osvajač zlatne medalje učenik XV. gimnazija Zagreb Bernard Inkret, osvajač srebrne medalje, učenik XV. gimnazije Zagreb Ivan Vojvodić, osvajači brončanih medalja učenik Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka Andrej Čizmarević, učenik XV. gimnazije Zagreb Dorijan Lendvaj i učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina Zagreb Jakov Ljubičić, piše u priopćenju Ureda predsjednika.,

Izdvojeni članak

Povijesni uspjeh naših natjecatelja: Hrvatska je osvojila šest medalja na Matematičkoj olimpijadi!

Čak pet medalja osvojili na Srednjoeuropskoj

Uspješni su naši đaci bili i na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, koja se održava posljednjih 15 godina, a ove je domaćin bila Hrvatska. Naši predstavnici osvojili su čak pet medalja. Osim pojedinačnog natjecanja, gdje svaki učenik rješava zadatke zasebno, na ovom se matematičkom natjecanju održava i ekipno natjecanje u kojima nacionalne ekipe rješavaju zadatke zajedno, a medalje dobivaju članovi tri prvoplasirane ekipe.

– Susretu s predsjednikom Milanovićem nazočili su sljedeći sudionici Srednjoeuropske matematičke olimpijade: učenik XV. Gimnazije Zagreb Patrick Pavić, osvajač srebrne medalje pojedinačno i  brončane medalje ekipno; učenica Gimnazije Frane Petrića Zadar Stella Čolo, osvajačica srebrne medalje pojedinačno i brončana medalja ekipno; učenik XV. Gimnazije Zagreb Namik Agić, osvajač brončane medalje pojedinačno i brončane medalje ekipno; učenik XV. Gimnazije Zagreb Janko Bušelić, osvajač brončane medalje pojedinačno i brončane medalje ekipno; učenik Prve gimnazije Varaždin Emanuel Tukač, osvajač brončane medalje pojedinačno i brončane medalje ekipno te učenik XV. Gimnazije Zagreb Petar Sruk, osvajač brončane medalje ekipno, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Uz nagrađene učenike na sastanku u Uredu predsjednika bio je voditelj ekipe za Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu, Ilko Brnetić, koji je ujedno jedan od glavnih organizatora priprema ove dvije i drugih nacionalnih ekipa, kao i 15. Srednjoeuropske matematičke olimpijade u Zagrebu.

– U pripremama i vođenju ekipa, kao i u provedbi natjecanja, sudjelovao je veliki broj nastavnika u organizaciji Hrvatskoga matematičkog društva, kao i studenata matematike okupljenih u Udruzi Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’, rečeno je na sastanku, piše u priopćenju Ureda predsjednika.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap