Pretraga

Predsjednik udruge ‘Volim Hrvatsku’: Hrvatski studenti gube puno, a ne dobivaju ništa što nisu imali’

A- A+

Udruga ‘Volim Hrvatsku’ zajednica je uvjerenih protivnika pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, koja se od 2010. godine zalaže za javnu raspravu o tome je li ulazak u EU, odricanje bitnog dijela suvereniteta. Volim Hrvatsku ima nešto više od tisuću članova, ali i nekoliko desetaka tisuća sljedbenika, koji prate njihov rad. Dok na jednoj strani vlada oduševljenje značajem jučerašnjeg dana, ova je udruga organizirala dvije akcije, kojima na simboličan način iskazuje svoje protivljenje i razočarenje. U Rijeci se sahranjuje hrvatski suverenitet, dok je u Vukovaru organizirana predstava u kojoj se udaje mlada i poželjna djevojka za licemjernog i oronulog starca. Mlada predstavlja Hrvatsku, a starac EU. Povodom ovih aktivnosti, ali i poruka, nastojanja te ciljeva udruge Volim Hrvatsku, razgovarali smo s njihovim predsjednikom Rokom Šikićem.

Privatna arhiva: Roko Šikić sa zastavom EU-a na kojoj je izrezana zvijezda koja predstavlja Hrvatsku

Udruga ‘Volim Hrvatsku’ zajednica je koja postoji tri godine, a nastala je s ciljem propitivanja hrvatskog ulaska u Europsku uniju. Povodom 1. srpnja, koji je na bitno drugačiji način doživljen u ovoj udruzi, organizirane su dvije simbolične akcije. U Rijeci je sahranjen hrvatski suverenitet, dok je u Vukovaru organizirana predstava, u kojoj se mlada djevojka, poželjna i puna života, udaje za licemjernog i već na samrti, starog čovjeka. Mlada djevojka je alegorija na Hrvatsku, a starac na EU. Povodom tih događaja, ali i ostalih aktivnosti, razgovarali smo s predsjednikom i suosnivačem udruge ‘Volim Hrvatsku’, Rokom Šikićem.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci i studenti s pesimizmom gledaju na ulazak Hrvatske u EU

EU dinamično ukida pravo na besplatno školovanje, pa to čeka i hrvatske studente

U danima smo EUforije, iako su se već javili problemi oko granica, zbog nepoznavanja propisa, te navika prosječnog ovdašnjeg čovjeka da bez obzira na postojanje zakona, učini sve da ga zaobiđe. Predsjednik udruge ‘Volim Hrvatsku’ koji za sebe kaže da nije euroskeptik, nego eurorealist tvrdi da nije ovih dana čuo nijedan argument koji bi išao u prilog boljem sutra Hrvatske. S tim u vezi svjetliju budućnost ne očekuje ni za hrvatske studente novom okruženju.

– Hrvatskom studentu se ulaskom u Europsku uniju ne otvaraju nikakava nova vrata, koja nije imao otvorena i prije tog ulaska. No, ono što će ga zadesiti je gubitak prava koja je imao. Pravo na studij u inozemstvu, uz plaćanje studiranja, hrvatski studenti su imali oduvijek, a imali su pravo kandidiranja za stipendije. U to se smislu ne mijenja ništa, no u negativnom se smislu mijenjaju studentska prava u Hrvatskoj. Pod patronatom EU se vrlo dinamično ukida pravo besplatno školovanje i to je realna sudbina hrvatskog studenta, objašnjava Roko Šikić.

Mijenjanje kriterija koji će domaće studente prilikom kandidature za stipendije staviti u isti položaj pri hrvatskim sveučilištima, kao i strane, još se nije dogodilo, ali su u Rektoratu u Zagrebu ostavili takvu opciju u zraku. Šikić smatra da će se to neminovno dogoditi.

– U Hrvatskoj se otvara mogućnost studiranja za studente drugih zemalja EU, što će dio studenata iz razvijenih zemalja iskoristiti zbog razlike troškova života i cijene studija, a oni iz zemalja bivšeg istočnog bloka, kao šansu za bolji i ljepši život.
Studij u Hrvatskoj polako postaje preskup našim studentima, no dostupan studentima iz primjerice Njemačke, Austrije, Italije, skandinavskih država i drugih. Dostupan je i elitama Rumunjske, Bugarske, a nemojte zaboraviti da se vrata EU otvaraju i Srbiji te da će Hrvatska postati rajem na zemlji za zlatnu mladež tih područja.
U uvjetima sufinanciranja visokog obrazovanja, a to će se dogoditi i sa srednjom školom. Hrvatska ima dvije mogućnosti, sufinancirati studij svim studentima, uključujući i one iz drugih zemalja EU ili otkazati sufinanciranje hrvatskog studenta, u obje opcije gubimo puno, govori Šikić.

Izdvojeni članak

Stranci neće konkurirati za studentske stipendije Zagrepčanima ni nakon ulaska u EU

Poslovne prilike rezervirane za hrvatsku mladež, preuzet će stranci

Hrvatska je druga po nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji, pa je otvorenost tržišta od nešto više od 500 milijuna ljudi, naznačena je kao more mogućnosti za ovu vrlo demotiviranu i ugroženu skupinu.

– U Hrvatskoj će se uskoro pojaviti studenti iz svih zemalja koje namjeravaju poslovati u Hrvatskoj i već će se tijekom studija nametnuti u nove gospodare. Poznavanje jezika, snalaženje u novom okruženju i kulturološka, ali i obiteljske i slične poveznice, nametnut će ih kao rješenje tvrtkama koje dolaze. Imaju i mogućnost kandidiranja za stipendije nedostupne hrvatskim studentima i srednjoškolcima, koje će dobiti kako bi se snašli u zemlji u kojoj tvrtke za koje mi još ni ne znamo da postoje, namjeravaju doći po dio onoga što je trebalo biti rezervirano za hrvatsku mladost i budućnost. S druge strane hrvatski student po završetku fakulteta neće moći dobiti značajno radno mjesto, a gastarbarenje smo imali i dosad, rekao nam je Šikić.

Suverenitet je pokretač prosperiteta, a Hrvatska ga se odrekla

Na kraju je predsjednik udruge Volim Hrvatsku, koja ima oko tisuću registriranih članova, te gotovo 11 tisuća članova na Facebooku, iskazao svoju opću perspektivu nove hrvatske realnosti.

– Suverenitet je pokretač prosperiteta. Ako država ima mogućnost upravljati svojim dobrima, zastupat će svoje interese, a mi smo se doveli u vazalsku poziciju prema stranim zemljama, koje će nastojati provoditi svoje interese. Plaćat ćemo članstvo u EU s više novca, nego što ćemo ga dobiti zauzvrat, a često spominjane carine, od sada neće postojati, a one se i uspostavljaju radi zaštite domaće ekonomije. Europska unija pretvorila se u imperijalističku i diktatorsku zajednicu, čije pretenzije zasigurno izlaze i izvan okvira Europe, a Hrvatskoj će otuđiti i ono što je preostalo od nacionalnog blaga, nakon desetogodišnjih pregovora, naglasio je Roko Šikić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap