Pretraga

Predstavljene mjere protiv rasta cijena: Smanjuje se PDV na plin i hranu, ali i na uloške i tampone

A- A+

Uoči vala poskupljenja prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, plina, struje i ostalih energenata, Vlada je danas predstavila mjere za njihovo smanjenje. Odluka je pala na smanjenje PDV-a na određene proizvoda, tako je za higijenske uloške i tampone smanjen PDV s 25 na 13 posto te je za određenu hranu smanjen PDV na 5 posto, dok je PDV na plin smanje isto tako na 5 posto.

novac kune

Foto: srednja.hr

Premijer Andrej Plenković predstavio je paket mjera protiv vala poskupljenja. Najavljeno je smanjenje PDV-a za energente, hranu i određene higijenske potrepštine za žene, a smanjenja će se primjenjivati od 1. travnja ove godine.

– U ovim iznimnim okolnostima uzrokovano ovakvom globalnim porastom cijene energenata, smanjujemo PDV na plin s 25 na 5 posto, dakle najnižu stopu od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine, rekao je Plenković.

PDV na hranu smanjuje se na 5 posto

Vlada će smanjiti i stopu PDV-a na većinu hrane na najnižu stopu.

– Sada od postojeće stope od 13 posto koja postoji za svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojovi i pesticide spuštamo sa 13 na 5 posto. Dodatno ulazimo i u dio mliječnih proizvoda, smanjujemo stopu koja je na 25 na 5 posto na maslac i margarin, objasnio je premijer.

Izdvojeni članak

Poskupljenje plina i struje zahvatit će i studente podstanare: ‘Trebat ću započeti sa štednjom’

S 25 posto na 13 posto smanjuje se PDV na higijenske uloške i tampone

Uz hranu, najavljeno i smanjenje PDV-a na higijenske uloške i tampone.

– Ujedno smanjujemo PDV za uloške i tampone s 25 na 13 posto. Dodatna mjera za područje kulture i sporta, smanjenje PDV-a na ulaznice sportske, kulturne i druge priredbe s 25 i 13, sve na pet posto. To su sektori koji su kroz COVID krizu prošli kroz vrlo zahtjevno razdoblje, poručio je Plenković.

novac kune
Share via
Copy link
Powered by Social Snap