Pretraga

Predstavnici studenata podržali prvi politički obrazovni #konsenzus u državi

A- A+

Portal srednja.hr predložio je prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj, s ciljem da se i učenici uključe u proces kurikularne reforme, tko god ju provodio. Prijedlog konsenzusa poslali smo svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj, uz zahtjev za očitovanjem o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja. Podršku konsenzusu pružilo je do sada devet stranaka, Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku te Nacionalno vijeće učenika RH i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola, a s uključivanjem učenika u obrazovnu reformu slaže se i Hrvatski studentski zbor.

Prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj

S ciljem uspostave prvog političkog obrazovnog #konsenzusa u Hrvatskoj Srednja.hr predlaže da se učenike uključi u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina, putem javnog poziva. Zbog toga je portal uputio svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj zahtjev za očitovanjem o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja, tko god ju provodio. Zahtjev se temelji na činjenici da učenici, kao dio školskog sustava, zaslužuju i mogu dati svoj doprinos u reformi kurikuluma.

Izdvojeni članak

SDP, SNAGA i Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku podržali naš zahtjev za prvim obrazovnim političkim #konsenzusom

Sudjelovanje učenika u radu tijela bilo bi ograničeno s neobvezujućim mišljenjem, ali s obvezom Ekspertne radne skupine da, na temelju prvog obrazovnog političkog #konsenzusa, učenički doprinos kvalitetno organizira te da on nikako ne bude samo mrtvo slovo na papiru, a učenici tek ‘ukras’ reforme

Naš prijedlog prvi je podržao HSS, zatim HNS, HSLS, novoosnovani GLAS, Most nezavisnih lista, SDP, SNAGA , Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku, IDS te Živi zid.

Podrška je stigla i iz redova Nacionalnog vijeća učenika RH, kao i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, a jučer je prijedlog prvog političkog obrazovnog konsenzusa podržao i Hrvatski studentski zbor.

– Hrvatski studentski zbor podržava uključivanje predstavnika studenata i učenika koji kao trenutni, ali i prethodni dionici sustava trebaju i mogu doprinijeti unaprjeđenju obrazovnog sustava. Za Hrvatski studentski zbor studenti su posebno zanimljiva grupa jer su studenti prošli cjelokupni proces srednjoškolskog obrazovanja te su mogli uočiti nedostatke postupka pripreme i polaganja državne mature te također uočiti slabije zastupljene tematike koje su im sada ključne u trenutnom procesu visokog obrazovanja, poručuje HSZ.

Cijeli prijedlog #konsenzusa upućenog strankama možete pročitati nastavku.

[scribd id=352518310 key=key-pPiF9ZWYz8Ka6iWvS1TC mode=scroll]

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap