Preko 5 tisuća upisnih mjesta u srednje škole ostalo je neispunjeno

U posljednje tri godine broj upisnih kvota u srednje škole pao je za više od 4.000 mjesta. No manje upisnih mjesta ne znači istovremeno i to da manje mjesta ostaje nepopunjeno nakon upisnih rokova, upravo suprotno. Broj slobodnih mjesta nakon svih upisnih rokova najviši je u posljednjih nekoliko godina, čak 5.626 stolica predviđenih za srednjoškolce ove je godine ostalo neispunjeno.

Srednja.hr

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svake godine prije početka provedbe upisa određuje kolike su upisne kvote za narednu godinu. Iako je broj srednjih škola zadnjih par godina ostao relativno nepromijenjen, upisne kvote su se smanjile, ali i dalje po nekoliko tisuća mjesta svake godine ostaje neispunjeno.

Upisna kvota najmanja u posljednje tri godine

U školskoj godini 2013./2014. upisna kvota u srednje škole bila je 51.691 mjesto. Godinu kasnije, upisna kvota bila je 48.023 mjesta, dok je ove godine kvota dodatno smanjena, pa se u srednje škole u Hrvatskoj moglo upisati maksimalno 47.495 učenika.

Međutim, smanjenje broja upisnih mjesta nije automatski značilo da se smanjio ogroman broj neispunjenih mjesta koja bi ostajala nakon svih upisnih rokova. Pred dvije godine ‘viška’ je bilo 4.970 mjesta, a lani je ostalo neispunjeno nešto manje, 3.699 mjesta.

Zbog velikog ‘viška’ mjesta proveden naknadni upisni rok

Budući da je nakon jesenskog upisnog roka u srednje škole ove godine ostao ogroman broj slobodnih upisnih mjesta, odlučeno je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kako će se provesti još jedan, naknadni rok.

Međutim, na tom se roku u temeljni obrazovni program upisao samo 141 učenik,a u neki od paralelnih obrazovnih programa upisalo se samo 39 učenika. To bi značilo da je, unatoč najmanjoj upisnoj kvoti u posljednje tri godine u istom tom razdoblju broj nepopunjenih mjesta najviši do sada. Tako je 5.626 mjesta koje je Ministarstvo predvidjelo za ovogodišnje školarce ostalo prazno, kazali su nam iz CARNeta-a.

Najmanji udio ‘viška’ mjesta otpada na gimnazije, a najveći broj ‘praznih’ mjesta ostao je u strukovnim školama. U kojima sve, možete otkriti na poveznici.

Odgovori