Pretraga

Preko 55 tisuća osmaša odlazi u srednju školu, najviše će biti strukovnjaka

A- A+

U narednu školsku godinu u srednje škole će se upisati gotovo 56 tisuća osmaša. Oni će biti raspoređeni u preko dvije tisuće razrednih odjela, a za manje od dva tjedna moći će birati svoje srednje škole. Osmaši će ove godine biti pošteđeni hodanja po željenim srednjim školama i kopiranja dokumentacije, jer će se cijeli upis obaviti preko interneta. Svejedno, rokovi se moraju poštivati, a učenici svoje liste prioriteta trebaju složiti do 26. lipnja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je donijelo Odluku o upisu učenika u prve razrede srednje škole kojom se planira upis za ukupno 55 950 učenika u 2 244 razredna odjela. Upisi će kao i dosadašnjih godina biti mogući u ljetnom i jesenskom roku, dok će se u jesenskom roku provoditi samo u onim školama u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

Već više od desetak dana učenici osnovnih škola mogu se prijavljivati u sustav e – Upisa. Dobili su svoja korisnička imena i lozinke, a objavljeno je i koliko će se točno osmaša upisivati u koje vrste srednjih škola. Tako će gimnazije primati nešto manje od 13 tisuća učenika, dok će strukovne četverogodišnje škole upisati preko 20 tisuća osmaša.

Podsjećamo na važne datume, a to je da u ljetnom upisnom roku učenici mogu svoje obrazovne programe prijavljivati od 9. svibnja do 26. lipnja. Konačna ljestvica poretka bit će objavljena 5. srpnja. Potpisani obrazac o upisu učenici su dužni dostaviti školi 2. rujna.

U nastavku pogledajte tablicu o tome kolika vam je konkurencija pri upisu u srednje škole. Ukoliko još ne znate koju školu izabrati, pogledajte što nude srednje škole u najvećim hrvatskim gradovima ovdje.

Sve detaljne informacije o upisima u srednje škole možete proučiti na ovoj poveznici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap