Pretraga

Preko 6.000 naših čitatelja izjasnilo se želi li cjelodnevnu nastavu u školama: Evo što kažu

A- A+

Nakon što smo izvijestili da je Hrvatska dobila kredit od 25 milijuna eura od Svjetske banke za, među ostalim, uspostavljanjem cjelodnevne nastave u osnovnim školama, proveli smo anketu među našim čitateljima. Pitali smo vas jeste li za uvođenje cjelodnevne nastave, a vas preko šest tisuća sudjelovalo je u našoj anketi.

učionica razred

Foto: Pexels;
Tima Miroshnichenko

Jeste li za uvođenje cjelodnevne nastave u osnovne škole u Hrvatskoj? Glasilo je tako pitanje u anketi koju smo prošlog tjedna proveli među čitateljima portala srednja.hr.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

U škole nam stiže cjelodnevna nastava: Hrvatska je upravo dobila ogroman kredit za to

Većina ih protiv cjelodnevne nastave

Anketi su, u trenutku pisanja ovog teksta, pristupila 6.104 naša čitatelja, a znatna većina opredijelila se za jedan od četiri ponuđena odgovora. Konkretno, najviše ispitanika, njih preko 65 posto, nije za uvođenje cjelodnevne nastave u osnovne škole diljem države jer će djeca tako biti previše u školi.

Za obavezno uvođenje, jer je to bolje za učenike, je tek 13 posto ispitanika, dok je cjelodnevnu nastavu u osmoljetkama kao izborni model za one koji to žele podržalo oko 19 posto ispitanika. Nešto više od 3 posto ispitanika nije sigurno što bi mislilo o uvođenju cjelodnevne nastave u hrvatske osnovne škole. Rezultate naše ankete, kako se mijenjaju u realnom vremenu, možete vidjeti ispod.

Dobili smo ogroman kredit

Projekt uvođenja cjelodnevne nastave, podsjetimo, najavio je resorni ministar Radovan Fuchs još početkom ove školske godine u rujnu. Tada je istaknuo da je ideja osigurati da sve škole rade u jednoj smjeni, a da produženi boravak učenika traje do 15 sati, odnosno s mogućnošću da to bude i do 17 sati gdje to bude potrebno.

Taj je projekt značajnu potporu prije tjedan dana dobio i financijskom ‘injekcijom’ Svjetske banke. Ta je banka državi odobrila kredit od 25 milijuna eura kako bi, između ostaloga, provela projekt cjelodnevne nastave u školama. Tako predloženim projektom osigurat će se tehnička pomoć i infrastruktura za cjelodnevnu nastavu u 50 demonstracijskih škola, a zahvatit će 32.500 učenika, njihove roditelje te nastavno i administrativno osoblje. Više o tome možete pročitati ovdje.

Negativni komentari na cjelodnevnu nastavu

Kada smo objavili anketu na društvenim mrežama, u komentarima su se nanizale uglavnom negativne reakcije naših čitatelja. Jedan od komentatora tako tvrdi da je ovo samo pokazatelj da smo ‘Apsurdistan’.

– Hrvatska je odavno zastranila. Nema više novca kojeg bi se kralo pa se sad planira roditelje još duže držati na poslu, da pune državne blagajne, a djeci se planira sustavno ispirati mozak i stvarati od njih moderne robove, baš kao što su i njihove roditelje u iste pretvorili. Predivna ideja. Neke škole već sad rade u dvije smjene, kud ćemo s njima ako obje budu morale cijeli dan biti tamo? Koji profesori će raditi koji program čitav dan? Zaposlit ćete nove? Čisto sumnjam, teško je plaćati i ove koji jesu tu. To je vodstvo Lijepe Naše. Hrpa ljudi koji donose besmislenu odluku za besmislenom odlukom i računaju na našu pasivnost da im to prođe. I, što je nažalosnije, vjerojatno hoće, stoji u komentaru.

Neki su se drugi pak složili s idejom cjelodnevne nastave jer će to olakšati roditeljima koji su svaki dan na poslu, no većina i dalje nije zadovoljna s projektom za koji je Hrvatska nedavno dobila kredit od 25 milijuna eura.

– Kao roditelj i prosvjetni djelatnik apsolutno sam protiv. Ako se programi i metode ne promijene neće ni da spavaju u školi imati efekta. Ovako će se djeca otuđiti od obitelji. Škole će čuvati djecu da roditelji mogu duže raditi i trošiti novac. Škola u službi kapitalizma, zaključuje druga komentatorica.

učionica razred
Share via
Copy link
Powered by Social Snap