Pretraga

Prekrasnom gestom novozelandski učenici odali počast stradalima u masovnom pokolju

A- A+

Australac Brenton Tarrant proteklog je petka u novozelandskom gradu Christchurch u dvjema džamijama vatrenim oružjem ubio 50 ljudi, a među žrtvama masakra je i troje tinejdžera. Stradalim kolegama učenici iz Christchurcha jučer su odali počast na poseban način.

Screenshot: YouTube

Učenici iz nekoliko škola u Christchurchu u kojemu je prošloga tjedna ubijeno pedesetero ljudi, među njima i troje srednjoškolaca, žrtvama su odlučili odati počast na poseban način. Prije nastave otplesali su tradicionalni ratnički ples Maora – haka, koji se danas najčešće izvodi na posebnim ceremonijama, a simbolizira snagu i osjećaj za zajedništvo.

Izdvojeni članak

Australski senator za masakr optužio muslimane pa ga tinejdžer pogodio jajetom u glavu

– Bilo je vrlo emotivno. Osjećali su se voljenima i to je najvažnije. Želimo da znaju da nam je stalo do njih i da je ovo njihov dom, kazao je jedan od učenika koji su sudjelovali u plesu za abc.net.au.

Svojom izvedbom učenici su istodobno željeli poručiti i kako je njihova zajednica otvorena prema različitim kulturama.

– Imamo sreću da smo u Novom Zelandu s ljudima koji razumiju na našu kulturu i religiju. Ovaj događaj nas je prestravio, ali i zbližio nas, kazao je za abc.net.au član muslimanske zajednice iz Christchurcha, Mohammed Daud Kahn i istaknuo kako gestu učenika posebno cijeni.

I dok su jedni plesali, drugi učenici poruke ohrabrenja muslimanskoj su zajednici u svom gradu ostavljali uz ogradu parka. Između ostaloga, poručili su im da nisu sami i da su oni ravnopravni članovi njihove zajednice.

Sami učenici ples su izveli vrlo emotivno, a neki od njih na kraju su i zaplakali.

Prekrasnom gestom novozelandski učenici odali počast stradalima u masovnom pokolju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap