Pretraga

Preminuo dugogodišnji profesor PMF-a i akademik: Bio je najveći je autoritet u svom području

A- A+

Tužna vijest stiže s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, proteklog petka u 79. godini života umro akademik Tomislav Cvitaš. Bio je istaknuti hrvatski fizikalni kemičar, kako kažu ‘najveći autoritet’ u tom području, bivši dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te redoviti član HAZU-a.

Tomislav Cvitaš|foto: HAZU/google maps

U Zagrebu je u petak preminuo istaknuti fizikalni kemičar Tomislav Cvitaš, priopćeno je s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cvitaš je diplomirao kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1966. godine, a potom se zaposlio u Institutu Ruđer Bošković.

Dugogodišnji profesor i dekan PMF-a

Godinu kasnije Tomislav Cvitaš odlazi na poslijediplomski studij iz područja molekulske spektroskopije na Sveučilište Reading u Velikoj Britaniji, gdje doktorira 1970.

– Zatim jednu godinu boravi na Sveučilišnom koledžu (University College) u Londonu kao postdoktorand i vraća se u IRB, gdje započinje istraživanja u području spektroskopije i atmosferske kemije. U isto vrijeme održavao je predavanja iz fizikalne kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od 1975. do 1977. boravio je u Istraživačkom centru u Karlsruheu te od 1990. do 1995. na Fraunhoferovu institutu za atmosferska istraživanja u Garmisch Partenkirchenu, gdje je radio na koordinaciji najvećeg znanstvenog projekta za istraživanje okoliša u Europi. Od 1977. do 2006. Tomislav Cvitaš djelovao je kao redoviti profesor u trajnom zvanju u Zavodu za fizikalnu kemiju na Kemijskom odsjeku PMF-a. Obavljao je dužnost prodekana za nastavu i dekana PMF-a te pročelnika Kemijskog odsjeka. Od 2015. bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, stoji u njegovoj biografiji na web stranicama HAZU-a.

Izdvojeni članak
ognjen čaldarović

‘Adio, profesore’: Preminuo ugledni akademik i dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta

‘Bio je najveći je autoritet u području fizikalne kemije u Hrvatskoj’

Tomislav Cvitaš ondje je imao status redovitog člana u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti od 2018. Šest godina ranije prije tog imenovanja postao je član suradnik.

– Akademik Tomislav Cvitaš bio je najveći je autoritet u području fizikalne kemije u Hrvatskoj te je svojim znanstvenim, nastavnim i društvenim djelovanjem u sklopu kemijske struke znatno pridonio razvoju kemijske znanosti i visokog obrazovanja. Njegov znanstveni rad u područjima molekulske spektroskopije i atmosferske kemije međunarodno je priznat i visoko citiran, poručuju iz HAZU-a.

Dalje navode da njegova znanstvena i stručna bibliografija obuhvaća 13 knjiga i udžbenika, četiri poglavlja u znanstvenim monografijama, 30 znanstvenih radova iz područja spektroskopije, 76 radova iz područja atmosferske kemije, pedesetak radova iz edukacije i 19 radova iz područja mjeriteljstva.

– Dugi niz godina Tomislav Cvitaš bio je aktivan u Međunarodnoj uniji za čistu i primijenjenu kemiju (International Union of Pure and Applied Chemistry), što je rezultiralo i koautorstvom tzv. Zelene knjige – Preporuke za veličine, jedinice i simbole u fizikalnoj kemiji, koja je citirana više od 400 puta te je prevedena na sedam jezika. Za svoj doprinos znanosti i visokom obrazovanju akademik Tomislav Cvitaš nagrađen je s više istaknutih nagrada i priznanja: Državnom nagradom za promidžbu i popularizaciju znanosti 2001., Plaketom IUPAC Appreciation of service for outstanding contributions to the advancement of worldwide chemistry, 2003., Nagradom Andrija Mohorovičić Sveučilišta u Zagrebu i Medaljom Kemijskog odsjeka PMF-a za doprinose znanstvenom i nastavnom radu 2014., stoji u priopćenju HAZU-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap