Pretraga

Preminuo je ugledni akademik i bivši profesor Filozofskog u Zagrebu: Bio je stručnjak svjetskog glasa

A- A+

Tužna vijest stiže s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U 94. godini života umro je akademik Viktor Žmegač. Bio je istaknuti hrvatski germanist svjetskog glasa, povjesničar književnosti i muzikolog, redoviti član HAZU-a.

Foto: Unsplash/HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) oprašta se od svog redovitog člana akademika Viktora Žmegača, koji je preminuo u 94. godini života. osim što je bio istaknuti stručnjak u području germanistike i povijesti književnosti, oblikovao je brojne mlade umove na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je professor emeritus

Ondje je predavao je njemačku književnost od 1957. pa sve do umirovljenja 1999. Redoviti profesor postao je 1971. godine, a od 1974. do 1999. bio je i predstojnik Katedre za njemačku književnost. Povremeno je kao profesor gostovao na stranim sveučilištima. Od 2002. bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

– Rodio se 21. ožujka 1929. u Slatini, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Virovitici i Osijeku. Studij germanistike i jugoslavistike završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1954., a germanistiku i muzikologiju studirao je u Göttingenu 1952/53. i 1955/56. Doktorat znanosti stekao je 1959. s temom Die Musik im Schaffen Thomas Manns (Glazba u djelu Thomasa Manna) na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stoji u njegovoj biografiji na web stranici HAZU-a.

Žmegač je redovitim članom HAZU-a postao 2012. godine i to u Razredu za književnost, dok je još od 1992. dopisni član u Razredu za filološke znanosti.

– Bio je i inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenoga društva Academia Europea u Londonu. Od 1985. do 2005. bio glavni je urednik časopisa Umjetnost riječi, a bio je i član savjeta inozemnih časopisa Germanistik i Text und Kontext. Međunarodni ugled stekao je kao germanist pišući na hrvatskom i njemačkom jeziku, piše u obavijesti HAZU-a.

Za života je dobio brojne nagrade i priznanja

Njegov je opus vrlo bogat, a s HAZU-a ističu da se krunom njegova književnopovijesnog proučavanja smatra se knjiga Povijesna poetika romana, treće, prošireno hrvatsko izdanje knjige objavljene 1990. na njemačkom, a kapitalnim ostvarenjem kasne faze njegova djelovanja kulturološko remek-djelo Od Bacha do Bauhasa, jedinstvena povijest njemačke kulture, književnosti, glazbe, slikarstva, filma i znanosti, od početaka do danas.

– Značajna su mu i djela objavljena u Matici hrvatskoj: Majstori europske glazbe (2009.), Prošlost i budućnost 20. stoljeća (2010.), Strast i konstruktivizam duha. Temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća (2014.), Četiri europska grada (2017.), Portreti gradova (2019.) te Vrhunski europski romani (2021.). Za svoje djelovanje akademik Viktor Žmegač dobio je brojna priznanja i odlikovanja, među kojima se ističu Herderova nagrada 1993., Državna nagrada za znanost za životno djelo 2000., Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2004., Inina nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu 2005, a odlikovan je i Velikim križem za zasluge Savezne Republike Njemačke 1988. priopćili su iz HAZU-a.

Copy link
Powered by Social Snap