Pretraga

Prepisivači kurikuluma iz Crne Gore podnijeli su ostavke i vraćaju novac dobiven za izradu programa

A- A+

Prošlog tjedna Jutarnji list je objavio priču o programu predmeta Fizičko vaspitanje u Crnoj Gori koji neodoljivo nalikuje Kurikulumu Tjelesne i zdravstvene kulture, izrađenom u sklopu Cjelovite kurikularne reforme na čelu s Borisom Jokićem. Naša novinarka dodatno je otkrila kako je, osim TZK-a, prepisivanja bilo iz predmeta Povijest, Hrvatski jezik i Engleski jezik. Iako kod nas ti dokumenti nisu zaživjeli, a reforma stoji na mjestu, nekom drugom su poslužili. Ipak, članovi ekspertnog tima koji su prepisali plan hrvatskog predmetnog kurikuluma za Tjelesni podnijeli su ostavke i vraćaju novac koji su dobili za zadatak izrade programa predmetna istovjetnog našem Tjelesnom – Fizičko vaspitanje, piše Vijesti.me.

Kurikularna reforma preselila u Crnu Goru

Članovi ekspertnog tima u Crnoj Gori, koji su prilikom izrade programa za predmet ‘Fizičko vaspitanje’ prepisali gotovo cijeli hrvatski kurikulum Tjelesne i zdravstvene kulture, podnijeli su ostavke i vraćaju novac koji su dobili za izrađivanje predmetnog programa. Radi se o Aldijani Muratović, Danijeli Bulatović i Niki Raičkoviću, a ostavka koju su podnijeli je neopoziva, piše Vijesti.me.

Naime, prošlog je tjedna Jutarnji list objavio priču o prepisivanju hrvatskih kurikulumskih dokumenata, izrađenih u sklopu Cjelovite kurikularne reforme na čelu s Borisom Jokićem. Otkrili su kako su autori predmetnog programa ‘Fizičkog vaspitanja’ gotovo u potpunosti prepisali predmetni kurikulum Tjelesnog izrađen unutar CKR-a.

Od trenutka otkrivanja incidenta crnogorsko Ministarstvo prosvjete smatra da treba kazniti neodgovorne pojedince

Ovo nije bilo neočekivano jer je stav Ministarstva prosvjete u Crnoj Gori, još od trenutka kada je otkriven incident o prepisivanju hrvatskih kurikulumskih dokumenata, bio da se neodgovorni pojedinci moraju kazniti.

Izdvojeni članak

Dok Crnogorci leže, Hrvati odradili njihov posao: Osim TZK, prepisivačina i iz Povijesti, Hrvatskog, Engleskog

– Po dobijanju informacija o preuzimanju dijela hrvatskog kurikuluma u crnogorski osnovnoškolski program za Fizičko vaspitanje, Zavod za školstvo održao je, po zahtjevu Ministarstva prosvjete, sastanak sa članovima radne grupe koju je formirao sa ciljem izrade ovog predmetnog programa. Članovi Komisije u sastavu: Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli su neopozivu ostavku na članstvo u radnoj grupi za izradu Programa, te će iznos koji su primili po osnovu angažmana za rad u Komisiji biti vraćen u Budžet, navodi se u priopćenju Ministarstva prosvjete koje prenosi Vijesti.me.

Tjelesni nije jedini, prepisivanja bilo iz predmetnog kurikuluma za Povijest, Hrvatski i Engleski

Nakon objavljene analize u Jutarnjem listu, naša je novinarka otkrila da susjedi iz Crne Gore nisu prepisivali samo predmetni kurikulum Tjelesne i zdravstvene kulture. Samo površnim uvidom u kurikulume Istorije, Crnogorsko-srpskog, Hrvatskog jezika i književnosti i Engleskog jezika pronašli smo sličnosti, preuzimanje koncepata ili doslovno prepisane dijelove iz kurikularnih dokumenata izrađenih u sklopu Cjelovite Kurikularne reforme.

Tako su iz hrvatskog predmetnog kurikuluma za Povijest naši susjedi u svoju Istoriju preuzeli isti koncept i razine usvojenosti ishoda učenja, kao i koncept iz kurikuluma za Engleski, ali i predmet Hrvatski jezik. Više o tome možete pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap