Pretraga

Prerušila se u 13-godišnju kćer pa otišla u školu: Otkrili su je tek zadnji sat, a sad joj prijeti zatvor

A- A+

Casey Garcia, 30-godišnja mama iz El Pasa u Teksasu prošlog se utorka prerušila u svoju 13-godišnju kćer, učenicu sedmog razreda, pa umjesto nje provela cijeli dan u osnovnoj školi. Učinila je to da dokaže kako je sigurnost u školama na niskoj razini i kako bilo tko može ući s malo ili ništa kontrole. Unatoč tome što je u nekom trenutku i jela bez maske na licu, otkrili su je tek sedmi sat. Dan nakon uhićena je, a sad joj prijeti i zatvor.

casey garcia

Casey Garcia, 30-godišnja mama iz Teksasa prerušila je u svoju 13-godišnju kćer pa umjesto nje otišla u školu
Foto: Youtube screenshot; Casey Garcia | ilustracija srednja.hr

Casey Garcia, 30-godišnja majka iz El Pasa u Teksasu, uhićena je nakon neviđenog performansa koji je izvela u osnovnoj školi distrikta San Elizario, o čemu je snimila cijeli video. Terete je za neovlašten pristup školskom teritoriju i lažnog korištenja dokumenata pa joj zbog svega možebitno prijeti i zatvor.

Otkrili je tek sedmi sat

Prošloga se tjedna na jedan dan zamaskirala u svoju 13-godišnju kćer Julie, inače učenicu sedmog razreda osnovne škole. Stavila je šminku kakvu ona nosi, ofarbala kosu, obukla hudicu, uske traperice, tenisice, stavila naočale za vid. Naučila je broj učeničke iskaznice svoje kćeri i uputila se u školu. Na ulazu ga je izdiktirala i pustili su je unutra.

Prošao je prvi, drugi, treći sat. Odradila je veliki odmor gdje je u kantini skinula zaštitnu masku s lica i svi su mogli vidjeti tko je ona. Neka su je djeca prepoznala, no, kako je sama objasnila u videu, odlučili su joj pomoći. Tek ju je na zadnjem, sedmom satu nastave jedna učiteljica uspjela razotkriti. Pitala ju je da ustane ispred razreda, a potom joj rekla da zna da to nije Julie.

– Pitala me zašto? Rekla sam joj da je ovo socijalni eksperiment, da sam htjela vidjeti može li proći cijeli dan, a da nitko ne shvati da to nisam ja. Mislim da je sedam školskih sati, cijeli dan, da nitko ne primijeti, mislim da je to baš dosta za jednu tridesetogodišnjakinju, istaknula je Garcia u čudu što ju godine nisu odale pred zaposlenicima škole.

‘Nitko nije primijetio tko sam, samo su mi vikali da sklonim mobitel’

Njen je vlog postao viralan, a sve su prenijeli i lokalni mediji. Dobila je dosta negativnih komentara pa je dan nakon snimila novi video u kojem objašnjava motivaciju iza ovog nesvakidašnjeg čina. Tridesetogodišnja majka tvrdi da je u školi glumila svoje dijete kako bi pokazala da u javne škole, ali i privatne, diljem Sjedinjenih Američkih Država može ući bilo tko, uz malo i ništa kontrole.

– U školi su bili toliko zabrinuti što koristim mobitel da uopće nisu obraćali pozornost na to tko sam ja. Nisu mi se uopće obraćali, nisam im bila ni osoba, već samo ‘hej, skloni mobitel’, ispričala je Casey Garcia u novom Youtube videu.

Ni u jednom trenutku, pojašnjava, nije planirala ‘outati’ školu, odati informacije o nastavnicima koji nisu prepoznali da se ne radi o učenici škole, kao ni javno objaviti ime škole ili čak distrikta u kojem se nalazi.

– Na jednom sam satu bila sama na nastavi, druga su djeca bila online. Nitko nije primijetio, više su pozornosti dobila djeca koja su online, nego ja koja sam tamo bila fizički, prepričava.

‘Trebamo bolju sigurnost u školama’

– Puno je ljudi reklo ‘pa ovo je potpuno ludo’. Apsolutno  jest. Govorim vam sada, trebamo bolju sigurnost u školama, to je ono što sam pokušala dokazati. Čini mi se da sam uspjela to dokazati, ponavlja Garcia u videu.

Mnogi su je, kaže, pitali zašto je ostala na nastavi cijeli dan. Upravo zbog toga, naglašava u videu, što nitko nije primijetio da je uljez u školi, odlučila je ostati i vidjeti kad će je i hoće li je netko uopće razotkriti.

– Razumijem da kao roditelj, gledate ovaj video i zamislite mene s djecom u školi, da je to čudno. No, zapitajte se, je li vam draže da sam to bila ja, dokazujući svoju poantu, ili trebamo čekati da se nađe neka druga osoba, učenik, dijete, odrasli čovjek koji će svoje pravo prema drugom amandmanu iskoristiti do ekstrema, upitala je gledatelje referirajući se na, dosta očigledno, pravo Amerikanaca na posjedovanje oružja i nerijetke masovne pucnjave po tamošnjim školama.

Na kraju videa ispričala se nastavnicima i ravnatelju što se baš u njihovoj školi, gdje su svi kako ističe sjajni, morala dogoditi ova situacija, no naglašava kako je morala pokazati kako sustav obrazovanja u SAD-u jednostavno ne funkcionira glede sigurnosti.

Uhićena i prijeti joj zatvor

Nadležne službe škole Garciju su prijavile šerifu, nakon čega su na njenu kućnu adresu stigla dvojica policajaca. Imali su nalog za uhićenje na temelju neplaćene prometne kazne, a Casey Garcia s njima je otišla bez opiranja.

ŠKOLA SE OGLASILA

Američkim se medijima škola u San Elizariu oglasila priopćenjem u kojem ističu da je došlo do probijanja sigurnosnih mjera u jednoj školi zbog čega su iste trenutno u procesu provjere i evaluacije.

Posjet policije njenoj kući također je snimila i objavila na svojem Youtube kanalu, a iz njega je vidljivo da policajci uopće nisu imali pojma zašto je ona prijavljena niti su vidjeli viralni video impersonacije njene trinaestogodišnje kćeri.

Prerušila se u 13-godišnju kćer pa otišla u školu: Otkrili su je tek zadnji sat, a sad joj prijeti zatvor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap