Pretraga

Pretučeni mladić stao pred kamere: ‘Pitali su me za koga navijam, zašto imam dugu kosu, jesam li kršten’

A- A+

U Dugom Selu u subotu navečer, pored tamošnje OŠ Ivan Benković, pretučen je mladić. Napalo ga je više huligana za kojima traga policija, a sve je u javnost dospjelo nakon što je otac pretučenog mladića istupio u javnost te se putem Facebooka pokušao povezati s roditeljima djece kojima se proteklih mjeseci u Dugom Selu dogodilo slično. Pred kamere je stao i pretučeni maloljetnik i detaljno opisalo što mu se sve dogodilo.

Screenshot: HRT

Novi slučaj nasilja nad maloljetnim osobom zgrozio je javnost. U subotu u večernjim satima pretučen je 15-godišnjak, a napadači su bili maskirani i pristupili mu prvo s nekoliko pitanja.

Udarili ga nakon što je pokušao nazvati policiju

– Pitali su me za koga navijam, zašto imam dugu kosu, imam li cigarete… još je bilo jedno pitanje – jesam li kršten? Ja sam odgovorio samo na pitanje zašto imam dugu kosu, a to je zato što mi kratka kosa ne stoji. Na ostala pitanja nisam odgovorio, nego sam šutio, ispričao je mladić pred kamerama HRT-a.

Nakon toga je pokušao izvaditi mobitel i pozvati policiju.

– Počeo sam vaditi mobitel i išao sam tipkati broj policije, kada mi je jedan od tih s bandanom pokušao oteti mobitel iz ruku. Ja mu ga nisam dao i nakon toga je nastupio prvi udarac, nakon kojega sam bio jako ošamućen i ne sjećam se ničeg drugog osim još nekoliko udaraca, rekao je mladić za HRT.

Dodaje kako napadače nije mogao vidjeti jer su imali bandane. Ovo nije prvi puta, prenosi HRT, mladić je i u lipnju pretrpio niz uvreda. Recentni slučaj dospio je u javnost zahvaljujući hrabrom istupu oca na Facebooku. Na to se prvenstveno odlučio jer je doznao da slučaj nasilja nad njegovim sinom nije jedini u posljednje vrijeme u Dugom Selu.

– Nešto što je nas zabrinulo, a to je da se stalno ponavljaju potpuno ista imena, rekao je otac pretučenog dječaka za HRT.

Izdvojeni članak
policijski auto

O premlaćivanju dječaka u Dugom Selu oglasila se policija, potvrdili da su i ranije napadnuta dvojica maloljetnika

Veliki broj slučaja nasilja ostaje neprijavljen

Podsjećamo, i PU zagrebačka potvrdila je u ponedjeljak da je u kolovozu 2022. godine zabilježen slučaj u kojem su četvorica maloljetnih počinitelja fizičkih napala dvojicu maloljetnika na igralištu u Ulici Josipa Zorića u Dugom Selu te su ih lakše ozlijedili. Tada je protiv četvorice maloljetnika starosti od 14 do 16 godina policija podnijela kaznenu prijavu Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, te se ondje vodi daljnji postupak, a o svemu je obaviješten i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu za HRT su rekli da je u 2021. policija je evidentirala 186 maloljetnih počinitelja vršnjačkog nasilja, što je više u odnosu na godinu prije.

– Još uvijek postoji velika tamna brojka takozvana prijavljivanja svih oblika nasilja pa tako i vršnjačkog. Što znači da velik dio slučajeva ne dođe ni do policije ni do nas, tako da ostanu negdje prekriveni šutnjom. Naravno djeca u tom slučaju dodatno pate, kaže Sanja Vladanović, zamjenica pravobraniteljice za djecu, za HRT.


Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap