Pretraga

Približava se sezona, no i dalje nema posla za mlade bez iskustva

A- A+

Sezonalnost hrvatske radne zbilje ponovno dolazi do izražaja te je unatoč opće negativnim ekonomskim pokazateljima, u nekim segmentima napravljen pomak u odnosu na prošlu godinu. Ukupno gledano 40 744 osobe su izašle iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što je 11,6 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. No od tog broja zaposleno je 31 169, čak 95 posto njih na privremenim radnim mjestima. Mladih do 24 godine ukupno je oko sedam tisuća manje na burzi, međutim od onih bez iskustva tek je oko dvije i pol tiusće izašlo iz evidencije.

Nezaposlenost u skladu s približavanjem sezone na Jadranu opada iz mjeseca u mjesec. U svibnju je na burzi 22 349 ljudi manje, od čega 9 538 njih do 24 godine. Međutim to je još uvijek 8,9 posto nezaposlenih više u odnosu na svibanj prošle godine. Pozitivan pokazatelj je 40 744 osobe manje na HZZ-u, od čega ih je radi zaposlenja izašlo nešto preko 31 tisuću, čak 95 posto u privremenim aktivnostima. Još uvijek je od 333 249 nezaposlenih, od čega je u prosjeku svaki peti bez posla u dobi do 24 godine.

Izdvojeni članak

HZZ: Najviše nezaposlenih Hrvata u posljednjih 11 godina

Broj nezaposlenih s visokom školom za 10 posto više u odnosu na svibanj 2012.

Osobe s trogodišnjom srednjom školom čine više od trećine ukupno nezaposlenih osoba, a slijede ih oni s četverogodišnjom srednjom školom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u odnosu na svibanj 2012. godine 20,4 posto više nezaposlenih je u populaciji koja ima višu stručnu spremu, a 10,9 posto više je onih s visokom školom.

Kad je riječ o spolnoj strukturi nezaposlenih, žena je u ukupnoj brojci za oko 17 tisuća više. Gledajući u odnosu na travanj, zaposleno je neznatno više pripadnica nježnijeg spola.

Izdvojeni članak

HZZ: Struke s kojima se čeka kraće od dva i pol mjeseca na burzi

Najviše zaposlenih u Splitsko – dalmatinskoj županiji, najpopularnija očekivano ugostiteljska zanimanja

U zapošljavanju u odnosu na travanj, prednjači Splitsko-dalmatinska županija, unutar koje se zaposlilo ukupno 4 040 osoba. Slijede ju Osječko-baranjska županija te Grad Zagreb. U ove tri županije je međutim i najveća nezaposlenost, dok u tom pogledu Ličko – senjska stoji vrlo dobro budući da je od oko 51 tisuću stanovnika, nezaposleno njih 3 574.

Najveća potražnja očekivano na pragu ulaska u špicu sezone, vlada za poslovima pružanja smještaja te pripreme i usluge hrane. U ovim poslovima zaposlena je svaka četvrta osoba s burze, a odmah slijedi trgovina.

Približava se sezona, no i dalje nema posla za mlade bez iskustva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap