Pretraga

Priče o mučenju životinja nauče vas da nikad ne odustanete

A- A+

Matea radi transparent za jedan od brojnih prosvjeda Prijatelja životinja

Iako volontiranje nije najpopularniji oblik upražnjavanja slobodnog vremena kod hrvatskih srednjoškolaca, postoje mladi ljudi koji su prepoznali prednosti besplatnog angažmana kroz rad u različitim udrugama. Razgovarali smo s Mateom Božić, maturanticom Veterinarske škole u Zagrebu, koja je odlučila nesebično pomoći radu udruge Prijatelji životinja.

Možda je volontiranje besplatno, ali osjećaj da možeš pomoći se ne može mjeriti novcem

Osamnaestogodišnja Zagrepčanka, osim odlazaka u školu, putovanja i izlazaka, prije par mjeseci odlučila je dio svog vremena pokloniti udruzi Prijatelji životinja, koja se bavi promoviranjem zaštite i prava životinja.

– U jednoj emisiji sam vidjela da Udruga uvijek traži volontere, pa sam nakon jednog prosvjeda ljubitelja životinja otišla na okupljanje u njihove urede  i svidjela mi se atmosfera i ljudi, kazala je Matea Božić.

Mlada volonterka oduševljena je fleksibilnim radnim vremenom i širokim radijusom posla koji može obavljati.

– Svaki dan ti je drugačiji. Nekad si u uredu, pripremaš performanse i prosvjede, kontaktiraš druge tvrtke, a nekad putuješ s Udrugom na različite manifestacije i sve ti je plaćeno, rekla je Matea i dodala kako možda nema zarade, ali da je zaista poseban osjećaj kada uspiješ promijeniti svijest bar nekome.

Dođeš na posao kad hoćeš, a rad te nauči da nikad u životu ne odustaješ

Matea je ispričala kako je tijekom prosvjeda protiv transporta životinja u mesnoj industriji, jedna šokirana gospođa došla do nje i tražila da potpiše peticiju. – Ta žena je zaista bila voljna pomoći i iznenadila se kad je vidjela necenzurirane fotografije, pa se poslije javila i u Udrugu, ponosno je komentirala naša sugovornica.

Upoznavanje građana s problemima oko zbrinjavanja životinja nikome ne mora oduzeti cijeli dan. Pa tako Matea jedan dan odradi 7 ili 8 sati, a nekad uopće ne dođe, jer radno vrijeme određuje sama.

Također volontiranje u ovakvoj udruzi očvrsne karakter svakog zaposlenika. – Užasne priče o mučenju životinja nauče vas da nikad ne odustanete, neovisno o tome što se događa u okolini, kazala je Matea i dodala kako se na taj način naučila uhvatiti ukoštac sa svakodnevnim problemima.

Mladi ne volontiraju, jer ni ne znaju gdje sve mogu otići

Obitelj ju podržava u svemu što radi, jer je ipak i buduće veterinarsko zvanje usko vezano za volontiranje u ovakvoj udruzi.

Na pitanje, što misli o volontiranju i mladima, Matea je kazala kako smatra da mladi nemaju stav o tome. – Ne znaju da mogu na bezbroj mjesta volontirati, zato što je ta tema rijetko prezentirana u medijima, kaže mlada aktivistica.

Stoga je iskoristila priliku da pokaže kako je volontiranje odlična aktivnost i pozvala mlade da dođu volontirati i postanu Prijatelji životinja, jer ekipa u Udruzi nikog ne diskriminira, pa i one koji nisu vegeterijanci.

Priče o mučenju životinja nauče vas da nikad ne odustanete
Share via
Copy link
Powered by Social Snap