Pretraga

Prije putovanja provjerite: Nije u svim zemljama svijeta poželjna napojnica

A- A+

Ljeto je stiglo, a to u našoj zemlji znači da ugostiteljski objekti poput kafića, restorana, klubova i hotela rade punom parom. Radnici imaju svoje plaće, no često im veći dio zarade u ljetnim mjesecima donese napojnica. Netko ostavi, netko ne, ovisi koliko je ili nije zadovoljan pruženom uslugom ili jednostavno koliko je ‘široke ruke’. Bilo kako bilo, u Hrvatskoj će svi spremno dočekati napojnicu i baš nitko ju neće odbiti. No to nije slučaj u svim zemljama svijeta.

www.funnyordie.com

Napojnica, tip, tringlt, bakšiš…ovoliko naziva za istu stvar znači da je ona neobično važna, često se koristi i ljudi ju cijene. Barem kod nas. No, nemojte misliti da je svugdje u svijetu mišljenje o napojnicama isto te da svugdje vrijede ista pravila. Prije posjeta nekoj zemlji provjerite pravila ponašanja, kao i što se smatra pristojnim, a što ne.

Izdvojeni članak

Tips ‘n’ tricks za putovanja sa studentskim budžetom

Novčane napojnice na Zapadu, ali ne svugdje

Ova politika plaćanja usluge u restoranima i kafićima primjenjuje se u Europi i SAD-u te u brojnim drugim zemljama, no s bitnim razlikama od onog na što smo naviknuti u našem ‘zapadnom’ svijetu. Negdje je davanje napojnica jako nepristojno, poput primjerice u Japanu, Singapuru, Botswani i Koreji. Osim toga, u Japanu i Singapuru ne smijete ostaviti napojnicu niti u hotelima. Umjesto toga, očekuje se poklončić ili kartica zahvale.

Izdvojeni članak

Besplatna putovanja danas su stvarnost

Najviša se, pak, napojnica očekuje u Mađarskoj, zaokružuje se na 10, 15 ili čak 20 posto od ukupnog računa. U SAD-u je situacija slična, dakle oko 15 ili 20 posto, te u Južnoafričkoj Republici gdje bi trebala iznositi od 10 do 20 posto.

Uračunata napojnica u cijenu

U nekim državama kao što su Italija, Rumunjska, Katar, Belgija, Egipat, Švicarska, Slovačka ili Australija, napojnica je već uračunata u cijenu te ju nije potrebno ostavljati, osim ako to baš zaista ne želite te ako možda imate skriveni motiv prema konobaru ili konobarici. Simbolična je napojnica u visini od oko 5 posto od ukupnog iznosa računa dobrodošla u Njemačkoj, Grčkoj, Indiji, Keniji, Nigeriji, Kini, Austriji, Španjolskoj, Češkoj, Gani i Francuskoj.

Ovi savjeti bi vam trebali pomoći da se na putovanju ne osramotite i ne naljutite domaćina, no i da uštedite koju kunu te ne dajete napojnicu ukoliko se to ne smatra poželjnim na destinaciji na koju ste otputovali. Za one koji ne znaju, a vjerujemo da su to rijetki, u Hrvatskoj je poželjna napojnica, i to u iznosu od oko 10 posto od iznosa računa.

Copy link
Powered by Social Snap