Pretraga

Prijedlog datuma za upise u srednje škole na meti kritika: ‘Postupak se bespotrebno produljuje’

Stotinjak negativnih reakcija u svega dva dana izazvao je prijedlog Odluke u upisima u srednje škole, koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja stavilo u javnu raspravu. Kritičari naglašavaju da se cijeli proces upisa bespotrebno oduljuje te da je i za učenike i roditelje i nastavnike bolje da upisi budu gotovi sredinom, a ne krajem srpnja. Oglasila se i Udruga ravnatelja iz koje također upozoravaju da, unatoč produljenju nastavne godine zbog štrajka, nema potrebe za tolikim odugovlačenjem upisa.

Foto: Srednja.hr

– Ne postoji niti jedan razlog za osobni dolazak i nošenje bilo kakvih papira, pogotovo u trenutku kada se gotovo sve prebacilo na online poslovanje i dokazalo kako je taj način, osim zbog epidemije, opravdan, itekako učinkovit i provodljiv, komentirala je Marta Valašek.

Srednja.hr predstavlja kalkulator bodova za maturu (beta izdanje)

Prijedlog Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2020./21. izazvao je lavinu negativnih komentara. U samo dva dana više od stotinu građana izjasnilo se da je bespotrebno produljivati cijeli postupak upisa.

– Smatram da uz elektronsko provođenje upisa u srednje škole stvarno nema nikakve potrebe da se ovoliko otegnu procedure upisa u srednje škole. To nije u interesu niti učenika niti roditelja. Svi rokovi pojedinih radnji se trebaju promijeniti tako da upisi završe najkasnije do 17. srpnja 2020., sažeo je srž većine komentara Stjepan Sabolek.

Ministrica predlaže: Rezultati tek 25. srpnja

Ministrica je, naime, predložila da postupak upisa bude gotov tek krajem srpnja. Objava konačnih rezultata bila bi 25. srpnja, a učenici bi upisnice u svoje buduće škole nosili od 27. do 31. srpnja.

Ovako bi izgledali datumi upisa prema prijedlogu ministrice:

screenshot: eSavjetovanja

‘Učenicima stvarate dodatni stres’

Da sve može biti gotovo do 17. srpnja, kao što je i do sada bio slučaj, smatra i učiteljica mentorica Tamara Vidović.

– Upisni postupak traje predugo, nije potrebno vrijeme od 8.7. do 22.7. za prijavu obrazovnih programa. To je i prijašnjih godina učenicima i roditeljima stvaralo nepotreban stres zbog predugog trajanja, ove izrazito stresne nastavne godine će samo doprinijeti još većem stresu, kaže Vidović.

Ističe kako je prijedlog ministrice nekorektan je prema učenicima, roditeljima, razrednicima osmih razreda i upisnim komisijama.

– Molim da se još jednom razmotre rokovi upisa i uvaže prijedlozi struke izneseni u ovome forumu, kako bi savjetovanje uopće imalo smisla, zaključuje.

Podsjetimo, nastavna je godina, zbog štrajka, produljena za samo dva dana.

Ravnatelji: Dokumenti se mogu poslati i online, nema potrebe za dolaskom u školu

A reagirala je i Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Srednje škole otvaraju se za popravne i obrane: Pojedine skupine učenika ipak se neće smjeti u učionice, potpisuje se i izjava

– Predlažemo pomicanje rokova nekoliko dana prije nego što je navedeno u Nacrtu koji se nalazi u e-savjetovanju, što smo predložili i u izmjeni članka X. i XII. kako se ne bi nepotrebno produžavala neizvjesnost učenika i njihovih roditelja kao i obveze članova upisnih povjerenstava u srednjim
školama, kažu ravnatelji.

Predložili su i da se upisnice i ostali dokumenti dostavljaju elektronskim putem, a da u školu dokumente potrebne za upis donose samo oni kojima nije moguće dostaviti upisnice elektronskim putem. Naknadna dostava dokumenata koji su prethodno poslani elektronskim putem može biti
organizirana prije početka nastave godine, odnosno krajem kolovoza, ističu iz Udruge ravnatelja.

Objava konačnih ljestvica, prema njima, trebala bi biti 15. srpnja. Kako su predložili ostale datume, pogledajte u dokumentu:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Izračunajte bodove i pronađite srednju baš za sebe!

Online predstavljanje škola: Predstavljamo naš novi projekt koji će olakšati odabir tisućama učenika

U javnoj raspravi o prijedlogu odluke možete sudjelovati do 20. svibnja putem sustava eSavjetovanja.

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola.

Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Prijedlog datuma za upise u srednje škole na meti kritika: ‘Postupak se bespotrebno produljuje’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap