Pretraga

Na prijedlog ministrice odgovorili liječnici: Ograničavanje broja roditeljskih ispričnica je suludo, a evo i zašto

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije dva dana je najavila uvođenje promjene po pitanju opravdavanja izostanaka u školama. Naime, roditelji su trenutno u mogućnosti višekratno pisati ispričnice za izostanke kad se radi o razdoblju u trajanju od tri dana. Divjak bi za početak postavila ograničenje od jedne roditeljske ispričnice po polugodištu. Međutim, liječnici obiteljske medicine se protive toj ideji. Smatraju da bi uvođenje ove promjene dovelo samo do jednog – i za njih nepovoljnog rezultata – a to su pune čekaonice.

Blaženka Divjak | Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Divjak je prije dva dana najavila uvođenje nove mjere, o čemu možete pročitati ovdje. Objasnila je kako o tome treba biti javna rasprava. Liječnici su se već počeli suprotstavljati ideji, ističući kako mjera neće dovesti do poželjnih rezultata, piše N1.

Učenici imaju previše izostanaka, a roditelji im sve češće pišu ispričnice

Učenici su prošle godine izostali sa čak 30,647,480 sati nastave. U izostancima predvodi Primorsko-goranska županija, za koju je po učeniku izračunat prosjek od 76 sati. Osim toga, većina sati im je opravdana, u prosjeku 74 sati po učeniku.

Izdvojeni članak

Broj roditeljskih ispričnica se limitira? Ministrica najavila mjeru koja vam se neće svidjeti

S druge strane, učenici Međimurske županije najmanje su izostajali – prosjek iznosi 52 sata. No, njihovi roditelji najmanje su skloni opravdavati izostanke, radi čega oni imaju i najviše neopravdanih, prosječno 5 po učeniku.

Prema Kuhner Urem, psihologinji iz Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu, zabrinjavajuće je što raste broj opravdanih izostanaka. Time se onemogućava donošenje primjerenih pedagoških mjera.

– Nekakav broj izostanaka je jednak. No, ako gledamo omjer opravdanih i neopravdanih, to se u zadnjih nekoliko godina zaista promijenilo. Ima puno, puno više opravdanih u odnosu na neopravdane. A to se odražava i na izricanje pedagoških mjera, rekla je Andrea Kuhner Urem, a prenosi N1.

Divjak planira ograničiti moć roditelja u opravdavanju izostanaka

Roditeljima je trenutno dozvoljeno opravdati do tri dana uzastopnog izostajanja. Problem je u tome što se učenici mogu četvrti dan vratiti na nastavu, a zatim opet izostati tri cijela dana, pa donijeti roditeljsku ispričnicu.

– Vrlo često roditelji ni ne znaju da su djeca izostala. Pa onda to sve opravdaju. Kažu da se neće ponoviti. Pa se ponovi, istaknuo je Ratko Harauzek, profesor Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Izdvojeni članak

U prošloj godini izostali ste s više od 35 milijuna sati: Doznajte koliko je bilo neopravdanih

Da bi pridonijela rješavanju ovog problema, ministrica Divjak namjerava uvesti promjenu kojom bi se ograničila uloga roditelja u opravdavanju izostanaka. Opravdavanje bi bilo moguće jednom u polugodištu.

– Naša je intencija da taj broj izostanaka ograničimo. Ne da ukinemo, nego ograničimo broj izostanaka koje roditelji mogu opravdati. Početna je ideja da to budu tri dana u svakom polugodištu, rekla je.

Liječnici se protive ovoj mjeri – dovela bi samo do nepovoljnih rezultata

Liječnice obiteljske medicine već su se oglasili po pitanju ove promjene. Smatraju da do nje ne bi trebalo doći jer bi dovela samo do jednog – i to neželjenog rezultata, a to su prepune čekaonice.

– Zbog uobičajenih bolesti djece kao što je glavobolja, bolovi u trbuhu, bi ustvarili trebali čekati satima s njihovim roditeljima kod izabranog liječnika obiteljske medicine samo zato da bi dobili ispričnicu, što je potpuno suludo, rekao je liječnik obiteljske medicine, Dragan Soldo.

Na prijedlog ministrice odgovorili liječnici: Ograničavanje broja roditeljskih ispričnica je suludo, a evo i zašto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap