Pretraga

Prijeti propast ‘revolucije’ u strukovnim školama: Najavljivali nove smjerove, a još ništa nije odlučeno

A- A+

Kroz nekoliko dana osmaši će početi birati svoje buduće srednje škole. Slagat će liste prioriteta i odlučiti u kojem smjeru će nastaviti obrazovanje. Njima bi se trebalo ponuditi čak 25 novih strukovnih smjerova koji bi trebali krenuti na jesen. Međutim, ministar Željko Jovanović još nije donio odluku o tim smjerovima, a rijetko koji osmaš zna da će mu se izbor smjerova u željenoj školi možda proširiti. Ravnatelji ne smiju promovirati nova zanimanja, jer još nemaju dopusnicu, a odluka će se donijeti kad će već mnogi osmaši biti sigurni u svoj izbor. Postavlja se pitanje, tko će onda upisati nove smjerove?

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nedavno je izašla u javnost s potpuno novim modernizirnim programom za srednjoškolce. Najavili su čak 25 novih strukovnih kurikuluma koji su napravljeni u suradnji s poslodavcima i sindikalistima. Tim povodom tvrdili su da je riječ o revoluciji u sustavu srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.

Međutim, revolucija koja se očekuje nije krenula po planu, barem za ravnatelje škola. Novi programi još nisu potvrđeni od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta unatoč tome što za nešto više od desetak dana osmaši već počinju birati željene srednje škole. Ako nova zanimanja i budu odobrena, ravnatelji neće imati vremena upoznati osnovnoškolce s novim programima. Samim time dovodi se u pitanje uspjeh ove, kako je institucije nazivaju, revolucije u strukovnom obrazovanju.

Izdvojeni članak

Strukovne škole: Uvode se nova zanimanja i dodatno bodovanje

Ravnatelji davno bili spremni za novi smjer

– Prije nekoliko godina krenuli smo s inicijativom za strukovni kurikulum ‘tehničar za jahte i marine’ zajedno s Pomorskom školom Zadar, rekao nam je Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar.

Zajedno s Svetkom Perkovićem, ravnateljem Pomorske škole Zadar obavijestio je AZOO kako su materijalno i kadrovski spremni za uvođenje eksperimentalnog smjera u svojim školama.

– Čekalo se nešto više od godinu dana na taj prijedlog jer smo mi davno razmišljali o ovom zanimanju. Već tada smo razgovarali s potencijalnim poslodavcima za učenike koji bi završili smjer tehničara za jahte i marine, kazao nam je Perković.

U školi su davno shvatili zašto je uvođenje ovog zanimanja atraktivno. Naime, učenik koji bi se osposobio za tehničara, mogao bi biti aktivan cijelu godinu. Preko zime bi radio na promidžbi i iznajmljivanju brodova, preko ljeta bi održavao plovila, a cijelo vrijeme bi održavao i sustave priveza u brodskim marinama.

Izdvojeni članak

Upisu u srednju: Nastavnici poručuju da je sustav nepravedan i sklon korupciji, ministar žestoko reagirao

Hvata ih panika: Tko će se upisati, kad nitko nije čuo za to?

Unatoč tržišnoj potrebi i stalnom rastu nautičkog turizma, trebalo je čekati nešto više od godinu dana da se pokrene eksperimentalni strukovni kurikulum za ovo zanimanje.
Kad je objavljena obavijest na stranicama Agencije, ravnatelji su se odmah javili i čekali daljnje upute, koje još nisu dobili.

– Ne možemo ići prema van i promovirati novo atraktivno zanimanje među osmašima, kad još nemamo dopusnicu. Poslao sam pismo Agenciji u veljači, međutim od tada više ništa nisam čuo, kazao je ravnatelj Perković i dodao kako je već u panici, jer biranje programa uskoro počinje.

Ukoliko novi smjerovi i budu potvrđeni, ravnateljima će ostati jako malo vremena da populariziraju ova zanimanja među osmašima. Mnoge srednje škole već su imale dane otvorenih vrata, pa će se morati iznova snalaziti kako da osvježene informacije dođu do učenika i njihovih roditelja.

Izdvojeni članak

Upisi u srednje škole: Složite listu prioriteta

Komunikacija institucija šteti donošenju odluka

Provjerili smo u AZOO – u zašto se svega dva tjedna prije 9. svibnja, odnosno početka prijava obrazovnih programa u srednje škole, još ne zna što je s 25 novih smjerova.

– Ministar Željko Jovanović treba odobriti još svih 25 kurikuluma  koji bi se onda u školama počeli eksperimentalno provoditi od rujna. Još se samo čeka MZOS, rekao nam je Ivo Tunjić, načelnik Odjela za razvoj i osiguravanje kvalitete sustava strukovnog obrazovanja u AZOO – u.

U Ministarstvu pak navode kako će ministar Jovanović odluku o uvođenju novih programa donijeti ovih dana.
Dok se to ne dogodi, čak 104 škole koje su se prijavile za nove smjerove morat će u svega nekoliko dana izmisliti na koji način će prezentirati nove smjerove budućim srednjoškolcima i nagnati ih da u njima prepoznaju svoja buduća zanimanja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap